Vyhozený kněz chtěl registrovat svou církev, ale údajně podváděl

05.09.2014 13:08

Bývalý teplický pravoslavný duchovní Evžen Freimann založil novou církev, a protože jí chce oficiálně registrovat, poslal na Ministerstvo kultury archy s tři sta podpisy svých věřících. Krátce poté se ovšem začali ozývat lidé, kteří nemají s pravoslavím nic společného, a přesto nalezli svůj podpis na registračních arších. Freimann se hájí tím, že v tom má určitě prsty jiná pravoslavná církev, která ho chce tímto poškodit.

Vyhozený kněz chtěl registrovat svou církev, ale údajně podváděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

Česká ortodoxní církev podle zjištění iDnes.cz podala žádost o registraci devatenáctého června. Mluvčí Ministerstva kultury Helena Markusová serveru uvedla, že právě prověřují splnění všech zákonných podmínek. Zároveň potvrdila, že se úředníci zabývají i množícími se podněty od občanů, kteří poukazují na zneužití osobních údajů a zfalšování podpisů.

Zakladatel České ortodoxní církve, bývalý teplický kněz Evžen Freimann, tvrdí, že problematické podpisy mu do archů propašovala jiná pravoslavná církev, aby ho poškodila. „Každý člověk má právo si změnit vyznání. To byli jenom dva lidi, ty špatné podpisy. To nám podstrčila ta druhá církev. Já do žádné databáze přístup nemám. My jsme to už na ministerstvu řešili. Tak neobtěžujte věřící,“ vychrlil ze sebe Freimann na dotaz iDnes.cz a zavěsil.

Freimann byl údajně loni vyhozen z pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Když s ním církev ukončila pracovní poměr, odmítal prý dokonce opustit teplický kostel a předat ho svému nástupci. Před deseti lety se měl například jménem církve zaručovat za Sergeje Onyskiva obviněného z kuplířství. V místních novinách Teplický kurýr prý pravidelně uráží oponenty z církevního prostředí i novináře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…