Vymývač mozků Václav Moravec, napsal občanský aktivista a strhal včerejší pořad ČT

22.07.2013 13:57

Zdeněk Jemelík, jeden z předních členů Spolku Šalamoun, jehož oficiálním šéfem je někdejší disident John Bok, zaslal ParlamentnímListům.cz svůj komentář "K Otázkám vymývače mozků", jak nelichotivě označuje diskusní pořad moderátora České televize Otázky Václava Moravce, ze dne 21. července.

Vymývač mozků Václav Moravec, napsal občanský aktivista a strhal včerejší pořad ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Jemelík kritizuje zejména jeden úsek diskusního pořadu. "Otázky vymývače mozků ČT 24 (oficiálně Otázky Václava Moravce), vysílané 21. července 2013, byly v části, věnované usnesením Nejvyššího soudu ČR z 16. července 2013, mimořádně výmluvnou ukázkou intenzivního účelového vymývání mozků bezbranné veřejnosti podsouváním polopravd a nesmyslů, jež většina diváků nemůže prohlédnout," píše Jemelík.

  • Celý článek Zdeňka Jemelíka čtěte ZDE.

Výkon moderátora označuje člen Spolku Šalamoun za manipulátorský. Moravcovi se prý podařilo postavit se do role znalce trestního práva, když do hlav diváků vtloukal názor o pomýlenosti soudců Nejvyššího soudu (NS), prý spojenou s oživováním představy, že také poslanci Vítu Bártovi poskytl NS neoprávněnou ochranu a zachránil ho před odsouzením.

Soudce Šott jako výpomoc

V tom mu podle Jemelíka pomohl soudce Jan Šott, který rozhodoval v záležitosti poslanců Věcí veřejných Jaroslava Škárky a Víta Bárty. Nicméně do případu zasáhl NS svým zprošťujícím rozsudkem a zamítl tak názor Šotta, že šlo o korupci. Ve vztahu k usnesení NS ohledně trafikantů z ODS přišel prý soudce nyní s výrokem, že rozhodnutí Nejvyššího soudu dalo Poslanecké sněmovně ráz prostředí volného zločinu.

Spolu s Moravcem se prý snažil vnutit veřejnosti představu, že Nejvyšší soud poskytl ochranu pachatelům trestné činnosti, jejichž vinu považují za prokázanou. Ve stejném duchu podle aktivisty navíc vyznívala i diskuse dalších hostů pořadu - bývalé ústavní soudkyně, senátorky Elišky Wagnerové a nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Moravec jde za hranu

Obhajobu NS, kterou zastupoval předseda trestního kolegia Stanislav Rizman, se prý snažil Moravec rozbít svými demagogickými útoky, navíc si jako posilu podle Jemelíka přibíral vstupy soudce Šotta. "Jeho výroky jdou přes hranu povinné zdvořilosti ve vztazích mezi soudními osobami, stanovené zákonem o soudech a soudcích," dodává na adresu moderátora.

"Poselství pořadu Otázky vymývače mozků z 21.července 2013 lze shrnout tak, že poslanec Vít Bárta musí být odsouzen a tři 'trafikanti', kteří právě opustili vazbu, později patrně také," vyvozuje Zdeněk Jemelík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…