Výprask Macronovy partaje. Ministři prohrávali volby, premiérka prošla jen těsně

20.06.2022 22:39

Francouzský prezident Emmanuel Macron ztratil kontrolu nad parlamentem a vládu čeká boj o důvěru, komentují vývoj poltické situace tamní politologové a média. Po ztrátě většiny bude při prosazování svého programu závislý na spolupráci s opozicí, informují Seznam Zprávy.

Výprask Macronovy partaje. Ministři prohrávali volby, premiérka prošla jen těsně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Macron s voskovým úsmevěm

„Ve srovnání s rokem 2017 ztratila prezidentova strana polovinu poslanců. Bude třeba, aby prezident změnil svůj přístup. Jeho vláda bude hluboce destabilizována,“ řekl deníku Le Parisien politolog Pascal Perrineau.

Třem ministrům dali voliči stopku. Neuspěla ministryně pro ekologický přechod Amélie de Montchalinová. O poslanecký mandát přišel i bývalý ministr vnitra a dosavadní šéf poslaneckého klubu macronovců Christophe Castaner.

  • Původní zdroj ZDE

Podle nové předsedkyně vlády Elisabeth Borneová (která uspěla jen velmi těsně) přinesly volby vládnímu táboru zklamání, i když je vyhrál. Výsledek voleb označila za riziko pro Francii na úrovni „národní i mezinárodní“.

V tamních médiích se spekuluje o variantě rozpuštění parlamentu, tato se však nejeví jako příliš pravděpodobná. Spíše se očekává, že Macronův tábor bude muset složitě vyjednávat o každém zákonu – nejpravděpodobnějšími partnery mu v tomto směru budou konzervativní Republikáni, kteří se umístili se šesti desítkami získaných křesel až na čtvrtém místě.

Velkou část Národního shromáždění obsadí kromě nich zástupci krajní levice a pravice. Největší opoziční silou se stala levicová koalice Nupes a krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové, které získalo historicky nejlepší výsledek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…