Výprask ministryni Válkové v ČT. Odvolaný Dohnal si pozval novináře a spustil

16.04.2014 16:45

Odvolaný generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal má za to, že odvolání, kterého se dočkal od ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, je od počátku neplatné a jako takové vnáší do situace chaos. Na tiskové konferenci opakovaně prohlásil, že ministryně lhala, resp. vyslovovala nepravdy a tahá zvláštní argumenty pro jeho odvolání jako králíky z klobouku.

Výprask ministryni Válkové v ČT. Odvolaný Dohnal si pozval novináře a spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

„Jde o akt, který je neplatný od začátku," poznamenal Dohnal na adresu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která ho odvolala. „Dle našeho názoru rozhodnutí ministryně jakožto nicotný akt vyvolává další problémy v chodu Vězeňské služby, protože jakýkoli právní akt plukovníka Ondráška je neplatný,“ upozornil Dohnal.

Ostrá kritika: Toto, toto a toto není pravda

Následně reagoval na další výroky ministryně, resp. její výroky nepovažuje za reakce hodné. Důrazně odmítl, že by někdy „kvičel“. Rozhodně prý také není pravda, že by si na jednotlivých ředitelích věznic vynucoval podporu. Zmíněná porada řešila řadu úkolů bezpečnostního charakteru. Dokument na svou podporu viděl jako poslední. „Tedy je naprosto vyloučeno, že bych kohokoliv k podpisu dokumentu nutil,“ pokračoval Dohnal.

Ale jeho kritika ministryně tím ani zdaleka nekončila. Podařilo se prý např. zjistit, že Ministerstvo spravedlnosti nemělo pravomoc realizovat kontrolu na spisovou službu. Další nepravdou z úst ministryně mělo být odhalení dalších problémů, jako například to, že Vězeňská služba ČR přijde o dotace z Evropské unie na opravy vězeňských objektů.

Ministryně měla vyslovit nepravdu i v televizi Prima, kde poznamenala, že Dohnal udělal chybu v rozkladu, který podával. „Dámy a pánové, já jsem žádný rozklad dosud nepodával... Paní ministryně tahá jako králíky z klobouku různé argumenty pro mé odvolání,“ poznamenal bývalý generální ředitel věznic. Od tohoto okamžiku je proto Petr Dohnal připraven reagovat na jakékoli tvrzení ministryně, aby se nedočkal ještě křiklavějších nepravd.

Dohnal takém oznámil, že poslal otevřený dopis, adresovaný prezidentu republiky Miloši Zemanovi, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a Poslanecké sněmovně, ve kterém oznamuje, že rozhodnutí ministryně Válkové je „nulitní", proto rozhodnutí nového vedení Vězeňské služby nebudou platná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…