Výročí, na které Václav Klaus nerad vzpomíná

02.11.2014 11:11

Před pěti lety, 3. listopadu 2009, rozhodl Ústavní soud, že lisabonská smlouva o reformě Evropské unie je v souladu s českou ústavou. Ještě týž den smlouvu podepsal tehdejší český prezident Václav Klaus, a dokument tak byl v EU ratifikován. Česko bylo poslední zemí EU, která zbývala k dokončení ratifikace smlouvy.

Výročí, na které Václav Klaus nerad vzpomíná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Obrysy smlouvy dohodl summit EU již v červnu 2007. O souladu lisabonské smlouvy o reformě EU s českým ústavním pořádkem rozhodl Ústavní soud poprvé v listopadu 2008 a sněmovna tento dokument schválila v únoru 2009, Senát o tři měsíce později. Prezident smlouvu nepodepsal s tím, že počká na výrok Ústavního soudu k avizované další stížnosti senátorů ODS.

V říjnu 2009 navíc prezident přišel s požadavkem na trvalou výjimku z Listiny základních práv EU, na niž smlouva odkazuje. Klaus se prý obával možnosti prolomení takzvaných Benešových dekretů. Jeho dodatečný požadavek vyvolal kontroverzní reakce na české i evropské scéně, summit EU však Klausovi vyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …