Vyšetřujete někoho z bývalých poslanců? Odpovídá šéf protikorupční policie

09.09.2013 8:07

Nový šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milan Komárek důrazně odmítá, že by byla protikorupční policie utržená ze řetězu. Šetří prý věci, u nichž má podezření na porušení zákona, nevyjímaje ani rozpuštěné zákonodárce. Vše v souladu se zákonem. Komárek doufá ve větší nasazení skryté techniky pro získávání důkazů a nebrání se ani spolupráci s veřejností, i když tu vidí jednu zásadní překážku.

Vyšetřujete někoho z bývalých poslanců? Odpovídá šéf protikorupční policie
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

„Chceme dostíhat velké kauzy, platit za vstřícné partnery pro žalobce a kvalitní vyšetřovatele směrem k veřejnosti. Rád bych posílil složku operativy, abychom mohli více důkazů zajistit cestou skrytého zjišťování,“ popisuje své priority Komárek.

Pořídíme víc důkazů za pomoci skryté techniky, říká šéf protikorupční policie

Důrazně ale odmítá varování, že se policie utrhla ze řetězu. Průběh vyšetřování jednotlivých kauz se řídí jasnými pravidly, která vychází ze zákonných norem. Navíc platí, že ne každá prověřovaná věc se dostane do stádia trestního stíhání a ne každá stíhaná věc nakonec skončí opřed soudem. Zákonodárci však rozhodně nezůstávají stranou zájmu vyšetřovatelů, ačkoli konkrétním sdělením se Komárek brání.

„To vám nemohu říci, nebylo by to korektní. Ta informace by mohla zasáhnout spoustu lidí, kteří nemají s těmi případy nic společného. Vyvolávalo by to navíc zbytečné spekulace. Každý den se někdo stíhá, to je výsledek legitimního procesu, ne nějaké zakázky. Jsme pod dozorem žalobců. A musíme konat bez ohledu na to, jestli je to společensky či politicky žádoucí,“ upozorňuje Komárek v odpovědi na přímý dotaz, zda bude předmětem zájmu jeho útvaru některý z "rozpuštěných" poslanců.

Nechtěl se příliš vyjadřovat ani ke kauzám Pandur, letounů CASA či zakázek na MPSV. V těchto citlivých případech je prý třeba držet vše pod pokličkou, shromažďovat důkazy a nakonec celou věc dostat před soud. Nebrání se ani spolupráci s veřejností, ale Komárek předem upozorňuje, že si aktéři těchto kauz dávají velký pozor na utajování svého počínání, takže je občané mohou jen málokdy odhalit.

Podle informací deníku Právo se však Komárkovi rodí problém přímo v řadách protikorupční policie. Chystá její reorganizaci a ta se některým vyšetřovatelům nelíbí natolik, že raději sami odcházejí. Spekuluje se i o personálních čistkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …