Výsledkům sněmovních voleb nejvíce odpovídaly průzkumy TNS Aisa

25.11.2013 12:31

Volební modely na základě průzkumů 11 agentur, které byly provedeny měsíc před říjnovými sněmovními volbami, se podle analýzy společnosti Herzmann tentokrát nemýlily. Se skutečnými výsledky sněmovních voleb se celkově nejvíce shodovaly průzkumy agentury TNS Aisa, uvedl dnes analytik Jan Herzmann ve zprávě vydané v rámci projektu Český volič.

Výsledkům sněmovních voleb nejvíce odpovídaly průzkumy TNS Aisa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předvolební kampaň KSČM

"Průzkumy jako celek umožnily velmi dobře predikovat skutečný volební výsledek osmi politických stran a hnutí: ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, ODS, Strany zelených, České pirátské strany a SPOZ," uvedl Herzmann. Mírně podceněny byly podle něj výsledky Úsvitu přímé demokracie a KDU-ČSL, naopak přeceňoval se poněkud zisk Strany svobodných občanů.

ČSSD by podle posledního volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi, který byl zveřejněn týden před volbami, získala 23 procent hlasů (podobně jako podle ppm factum), nakonec jich dostala 20,45 procenta. Na druhé místo agentura zařadila ANO s 16 procenty (podobně jako STEM), přičemž toto hnutí pak získalo 18,65 procenta.

Třetí komunisté měli týden před volbami podle TNS Aisa 14 procent hlasů, což byla nejpřesnější prognóza - ve volbách dostali 14,91 procenta. Podobně agentura nejpřesněji předpověděla zisk Úsvitu a KDU-ČSL, jimž dávala šanci na šest procent. Nakonec dostaly téměř sedm procent hlasů. ODS, která získala 7,72 procenta hlasů, by podle agentury volilo sedm procent voličů, podobně jako podle ppm factum.

Strana TOP 09, kterou volilo téměř 12 procent voličů, podle TNS Aisa měla mít 10,5 procenta. Zemanovcům, které nakonec volilo jen 1,51 procenta voličů, dávala agentura naději na čtyřprocentní zisk. Přesnější prognózu nabídl v případě těchto stran poslední předvolební model STEM (11,5 procenta u TOP 09 a 2,6 procenta u SPOZ).

Před předchozími sněmovními volbami v roce 2010 agentury většinou předpovídaly větší zisk ČSSD a KSČM, naopak podceňovaly výsledek TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…