Vystrčil varuje ODS: Celostátní spolupráce s ANO je „červená čára“

20.08.2023 9:34 | Monitoring

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vyloučil v rozhovoru pro deník Právo možnou spolupráci občanských demokratů a hnutí ANO na vládní úrovni. Domnívá se, že by se ODS měla od ANO držet dál. Ve straně přesto zaznívají i opačné hlasy.

Vystrčil varuje ODS: Celostátní spolupráce s ANO je „červená čára“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

V rozhovoru padla samozřejmě řeč i na blížící se eurovolby, kdy se řeší, zda bude ODS kandidovat v rámci koalice Spolu, nebo samostatně. „Podporuji společnou kandidátku v rámci koalice Spolu, ale je to na rozhodnutí předsednictva a členské základny. Velkou roli tam bude podle mého názoru hrát osobnost lídra. Ten by měl být v čele kandidátky, se kterou je srozuměn,“ zmínil Vystrčil. 

A právě v té souvislosti padlo i jméno europoslance Jana Zahradila, který zmiňuje možnost sbližování ODS s hnutím ANO. „Dívám se na to na úrovni celostátních voleb jednoznačně negativně. Je to pro mě červená čára a nedovedu si představit, že bychom ji překročili,“ řekl Vystrčil.

Jiná situace je podle něj v menších obcích nebo v situacích, které se týkají komunální úrovně. „Někdy se dostáváte do situace, kdy jiné možnosti nepřicházejí v úvahu nebo jsou z hlediska fungování nereálné. Na celostátní úrovni je to pro mě ale naprosto nepřijatelné. U dalších úrovní, pokud je tam špetička naděje, aby to bylo jinak, tak jsem pro to, aby to jinak bylo," poznamenal Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle europoslance Jana Zahradila se ODS nikdy nevzpamatovala z toho, jakou chybu udělala v roce 2013. Podle jeho slov měla totiž strana nechat projít Rusnokovu vládu a nechat ji vládnout až do řádných voleb v květnu 2014. Svým tehdejším rozhodnutím ODS podle něj otevřela dveře Andreji Babišovi (ANO).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Před nedávnem se Zahradil vyjádřil k článku serveru E15.cz ohledně toho, že koalice ANO a ODS může být dobré řešení. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami. První krok = samostatná kandidátka do Evropského parlamentu,“ napsal.

Zahradil příští rok kandidovat do Evropského parlamentu již nebude. V červnu letošního roku se zároveň vzdal místa předsedy klubu europoslanců ODS a s tím spojeného místa ve vedení strany. Nahradí ho europoslankyně Veronika Vrecionová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

spolupráce s ANO j, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemaryta , 20.08.2023 9:44:42
je pro Vystrčila červená čára protože je první koho by Bašil zlikvidoval a těch 300 tis, které každý měsíc dostává by bylo v luftu.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…