Význam tisku klesl, většina lidí hledá zprávy na internetu

18.03.2013 15:02

Pro většinu Čechů jsou hlavním zdrojem informací internet, případně televize. Především z webů čerpá zprávy přes 42 procent lidí, z televize 40 procent. Noviny, časopisy a rozhlas považuje za hlavní zdroj jen necelá desetina dotázaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Médea Research.

Význam tisku klesl, většina lidí hledá zprávy na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Zatímco podíl lidí, pro něž je hlavním zdrojem informací televize, se ve srovnání s rokem 2012 zvýšil, klesl naopak podíl těch, kteří zprávy čerpají hlavně z časopisů a novin. Pětina lidí tvrdí, že si svůj život dokáže představit zcela bez médií.

Internet považují za nejrychlejší zdroj informací především mladí lidé, a to 78 procent z nich. S rostoucím věkem takové vnímání internetu výrazně klesá a naopak roste podíl těch, kteří za nejrychlejší médium považují televizi a rozhlas. Vnímání internetu ve věkové skupině 25 až 40 let se podle průzkumu mění. Ve srovnání s loňskem vzrostl v této skupině o 11 procent na 68 procent podíl lidí, kteří internet vnímají jako nejrychlejší médium.

Za nejdůvěryhodnější médium lidé považují televizi, nejvíc jí věří necelá třetina dotázaných. Internet je ale podle průzkumu v těsném závěsu. Třetím nejdůvěryhodnějším médiem jsou pak noviny. Vliv rozhlasu za sledované období nepatrně klesl.

Důvěra v internet klesá s rostoucím věkem. Lidé nad 56 let více věří televizi. V populaci mladých lidí oproti roku 2012 výrazně – více než o pětinu – vzrostla důvěryhodnost internetu na současných 58 procent. „Tento nárůst byl zejména na úkor TV, kterou letos za důvěryhodnou považuje 13 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let. Naopak u lidí ve věku 25 až 40 letos důvěryhodnost TV vzrostla na 28 procent z původních 16 procent," stojí v tiskové zprávě k průzkumu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…