Vzbudí manželku, ta je skutečně žena… Soukup si přizval Foldynu

06.03.2019 9:24

Jaromír Soukup se v Mých zprávách prý už naposledy vrátil ke sjezdu ČSSD. A pozval si k tématu poslance a dlouholetého člena sociální demokracie Jaroslava Foldynu. Ten se směřováním ČSSD spokojen není a varuje, že podobný postup už selhal ve Francii, v Německu a v Rakousku. V programu ČSSD se prý už nenajde „normální pan Novák“. A navrhl sektorové daně na banky a síťová odvětví.

Vzbudí manželku, ta je skutečně žena… Soukup si přizval Foldynu
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup a poslanec Jaroslav Foldyna v diskuzi nejen o ČSSD

Soukup se Foldyny hned na začátek zeptal, zda hodnotí sjezd ČSSD ve stejných superlativech jako nové vedení. „Pane Soukupe, kdybych ho takhle hodnotil, tak bych určitě kandidoval na některou z těch funkcí,“ zhodnotil to Foldyna a doplnil: „Kdybych si byl jistý, že ta cesta za městským liberálním voličem je správná, tak bych kandidoval, ale já jsem nekandidoval.“ Soukup poznamenal, že s prezidentem sledovali jeho nekandidaturu s jistým roztrpčením, protože Foldynu považuje za autentického sociálního demokrata.

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí

Foldyna zopakoval, že se změnou tváří přichází i změna politiky a cílového voliče, a dodal, že jak byla ta změna úspěšná, viděl v Praze v komunálních volbách: „Ta změna měla hodnotu 1,6–2 %.“ Podle něj se soc.dem. vydala stejnou cestou jako socialisté v Rakousku a ve Francii. „Vždycky byli první nebo druhý, skončili na čtvrtém místě, v Německu myslím třetí, ve Francii jsou čtvrtí pátí, takže já jsem nechtěl jít touhle cestou, abych byl čtvrtej pátej, já chtěl zase bejt první,“ přidal poslanec mezinárodní kontext.

Soukup se Foldyny ptal, co říká na důraz věnovaný na prozápadní směřování zahraniční politiky. „Ta orientace prozápadní je řekněme správná, nicméně otázka je, jak se to uchopí. Prozápadní, musí být hlavně pročeská, což znamená pro toho voliče, pro ty lidi, co žijí v Praze, na venkově, a to se mi zdá, že v tuto chvíli to do jisté míry není,“ komentoval Foldyna politiku svého stranického místopředsedy a ministra zahraničí.

Úspěch ve volbách si se současným směřováním nedovede představit. Soukup pak konstatoval, že původní voliči ČSSD jako pracující a matky samoživitelky přešli k ANO. „Já si nemyslím, že by sociální demokracie uhnula od toho, že chce pomáhat lidem v ohrožení jako matkám samoživitelkám atd.“ Kontroval Foldyna, ale dodal: „Nicméně, ten většinový, původní volič, ten člověk té práce, ten pan Novák, který ráno vstává a jde do práce, bere řekněme 28 tisíc, nebere nějaké horentní peníze, je úplně normální, to znamená nepatří do žádné minority, ani sexuálně není jinak orientovaný, je to prostě Novák a vzbudí svojí manželku, která je ženou v této chvíli, abych to zdůraznil, není číslo dvě, je prostě ženou, což je normální, že jo, mají dvě zdravé šikovné děti, takže nepodléhají žádné inkluzi, ta manželka bere taky 25 nebo 21 tisíc, to znamená, že taky neočekává žádnou dávku, tak to jsou ti lidé práce. Pro ně jsme dřív dělali politiku. A ona říká: ‚Franto, dneska jsou volby.‘ A on řekne: ‚No jo, ale nás se to netýká.‘“ vysvětloval Foldyna a doplnil, že tento smyšlený Novák se v novém diverzifikovaném programu ČSSD nenajde.

Podle poslance ČSSD v minulosti udělala příliš mnoho kompromisů, protože jim k prosazení cílů nezbývala síla nebo odvaha, a z toho pochází volební úspěch Andreje Babiše. Soukup se ho pak zeptal, zda zpomalující růst, který vládu už nutí dělat úsporná opatření, je příležitostí pro ČSSD opět se dostat na vrchol. Foldyna souhlasil, že to příležitost je, ale pouze pokud se strana vrátí k realistické politice, tedy k zajištění důstojného života pro většinovou společnost. Vyjádřil se též pro sektorové daně, zejména na bankovní sektor. „Nadnárodní kapitál pumpuje z této země významně pryč peníze. My můžeme zatížit daní finanční transakce a tím sanovat ty výpadky,“ prohlásil. Souhlasil i se Soukupovým návrhem danit reklamu pro internetové giganty.

Co se týče pravidel a daní, tak jsme podle bývalého místopředsedy „sedli na lopatu“. Soukup souhlasil, že jsme si mysleli, že mezinárodní korporace budou ohleduplné, a nebyly. „Ony jsou schopné vytvořit neziskový sektor, který vytvoří zástupné problémy,“ myslí si Foldyna. Soukup se ho pak zeptal, které oblasti by zdanil sektorovou daní. „Ty oblasti síťové, které jsou prostě monopolní. Podívejte se, my jsme se zbavili svého plynu, teď jsme prodali RWE, dominantně se zbavujeme v energetice, ve vodě, to bysme zaplakali, celá řada komunálních politiků, která prodala tu vodu zahraničním subjektům by měla dostat na holou, když to řeknu slušně. Oni by měli dostat něco jinýho. Sektorové daně by měly být na tyto komodity,“ zněla politikova odpověď. Foldyna ještě doplnil, že konverzace na toto téma s premiérem bude nutná, protože pokud dojde k dalšímu zatížení pracujících a OSVČ, tak celá situace může dopadnout jako ve Francii, kde prezident Macron musí hasit problémy se žlutými vestami.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…