Vzdělání lékařů se málo podporuje, stěžují si mladí doktoři

10.11.2012 20:17

Specializační vzdělávání doktorů je nedostatečné, chybí hlavně finance. Na svém sobotním sněmu si takto stěžoval spolek Mladých lékařů ministru Leoši Hegerovi. Ten jim však další peníze neslíbil.

Vzdělání lékařů se málo podporuje, stěžují si mladí doktoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Takzvaná rezidenční místa jsou určena lékařům, kteří ukončili studium na lékařské fakultě a připravují se na atestaci. "Nemocnice, když lékaře přijme, tak mu mnohdy dá ve fakultní nemocnici smlouvu pouze na 0,1 úvazku a platí ho za 0,1 úvazku, přitom očekává, že bude pracovat na celý úvazek," vysvětlil předseda Mladých lékařů Jiří Šedo.

Lékaři se pak také třeba musejí zavázat, že budou několik let pracovat v dané nemocnici, protože když si zařízení mladého specialistu vychová, nechce jej ztratit.

"Mobilita je nutná," řekl k tomu ministr zdravotnictví Leoš Heger. Pokusí se vyvíjet tlak na velká akreditovaná zařízení, aby umožňovala vzdělávání většímu počtu mladých lékařů po omezenou dobu. Ve velkých zařízeních se podle ministra začínající lékaři seznámí se svým oborem lépe a komplexněji. Heger ale zároveň upozornil, že není možné dát do zákona nemocnicím povinnost lékaře vzdělávat.

Ministr připomněl svou pracovní zkušenost z USA, kde jsou prý doktoři po postgraduálním studiu mnohdy na úrovni českých primářů. To je podle něho možné nejen díky intenzivnějšímu vzdělávacímu systému, ale i dotovanému programu vzdělávání.

"On (ministr) to srovnává se stavem ve Spojených státech, kde systém vzdělávání funguje perfektně, nicméně na něj jsou vynakládány snad deseti či až stonásobně vyšší prostředky než v České republiky," řekl Šedo. Heger ale mladým lékařům víc peněz neslíbil.

Stát dává každý rok na vzdělávání mladých lékařů půl miliardy korun, dotace na jednoho lékaře je zhruba 5000 korun měsíčně. V programu rezidenčních míst dostávají peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Pro 200 rezidenčních míst je určena podpora po celou dobu vzdělávání a pro 800 míst jen pro základní v délce 24 měsíců. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…