Vždycky jsem chtěl odhalovat pravdu... Václav Klaus vystoupil v Partii a stálo to za to

04.01.2015 12:21

Tradiční formát diskuzního pořadu TV Prima Partie - jeden moderátor a dva hosté proti sobě - se tentokrát otočil. Ve studiu usedli hned dva moderátoři - Terezie Kašparovská a Tomáš Hauptvogel - a proti nim jako jediný host bývalý prezident republiky Václav Klaus.

Vždycky jsem chtěl odhalovat pravdu... Václav Klaus vystoupil v Partii a stálo to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus v budově svého někdejšího působiště prognostického ústavu

Anketa

Kdo v roce 2015 zmizí z politiky, ať už jakýmkoliv způsobem?

63%
1%
1%
0%
0%
7%
0%
hlasovalo: 8353 lidí

Syn Václava Klause popřál České republice „zachování alespoň zbytků demokracie“. Jeho otec se na úvod pořadu přiznal, že jeho obavy sdílí. „Po tom skvělém startu po roce 1989 začala být naše demokracie přiškrcována,“ vysvětlil. Ve svých textech se prý snaží na tento problém upozorňovat.

„My jsme opravdu nechtěli jen přetékající regály, my jsme opravdu chtěli svobodu,“ myslí si. Sám prý není příliš nakupující člověk, takže drtivou většinu pražských supermarketů nikdy neviděl.

Klaus odmítá, že by nostalgicky vzpomínal na své prezidentování. „Tohle já nedokážu. Já jsem si hned druhý den, bez dovolené, šel sednout do Institutu a nemám za potřebí tři měsíce odpočinku na Kanárských ostrovech,“ poznamenal.

Na další dotaz, zda u lékaře platí regulační poplatky, Klaus uvedl, že když byl požádán, tak je zaplatil. „Regulační poplatky byly krok správným směrem, veřejnost už si na ně zvykla, a byla hloupost, že sociální demokracie podlehla tomu mediálnímu tlaku a zrušila to,“ kritizoval. Není to prý ale zdaleka jediná chyba. „Je to jen jedna z chyb, tato vláda dělá chybu za chybou,“ uvedl exprezident.

Vláda podle něj neustále zvyšuje výdaje, a to často nesmyslně. Jako příklad uvedl debaty o příspěvcích na děti. „Ty debaty o příspěvcích na děti jsou tak nesmyslné. Děti si pořizujete proto, že je chcete, i s vědomím toho, že vás budou něco stát. A takovéhle příspěvky na kočárek, to je prostě socialismus, skoro až komunismus,“ vytkl.

Pletení se státu do našich životů, kterého jsme se zbavili, se prý nyní vrací. Tím „naším státem“, který ovlivňuje naše životy, už přitom podle Klause není ani tak Česká republika, jako spíše Evropská unie. „Těch věcí je nekonečně, kdy vám říkají, jak má být co široké a tak dále,“ uvedl s tím, že tohle lidé v roce 1989 určitě nechtěli.

Evropa by si podle něj měla především přiznat, kde sama je. „Hospodářský růst Evropské unie za posledních šest let je v průměru minus žádná celá čtyři procenta. Člověk nemusí mít dva doktoráty, aby mu došlo, že je to hrozivé,“ myslí si.

A přidal ještě brutálnější příměr: „Západní Evropa je dneska rozhrkaná lokálka a kolem ní se prohánějí japonské a čínské rychlíky, které už nás možná dávno předjely, a my si pořád něco nalháváme,“ nechápe. Naše hloupost se podle Klause projevuje i v tom, že poslední hospodářskou krizi označujeme jako „světovou“. „To byla krize euroamerická. Třeba v asijských zemích o nějaké krizi nic nevědí,“ upozorňuje.

Vždycky jsem se snažil odhalovat pravdu...

Pak došlo na dění na Ukrajině, díky kterému Klaus v poslední době také často vyvolává rozruch. Zastává totiž názor, že příčinou jsou vnitřní problémy Ukrajiny, nikoliv mocenské ambice Ruska.„Rozumní lidé opakovaně říkají, že Ukrajina je jednou z nejméně úspěšných postkomunistických zemí. Tam nebyly provedeny ekonomické ani sociální změny. U nás a v dalších zemích se hádáme, o kolik jsme za posledních 25 let vyrostli. Ukrajina nevyrostla vůbec, je na tom stejně jako tehdy,“ připomíná vystudovaný ekonom.

Právě to je podle něj příčinou současných nepokojů v zemi, kde z nastalé situace zcela nepochybně roste frustrace. Proto odmítá, že by příčiny ležely v ruských mocenských ambicích, jak je nám neustále podsouváno. „Vždycky v životě jsem se snažil odhalovat pravdu. A kolem té ukrajinské krize se objevuje tolik lží,“ kroutil hlavou.

„Institut CATO býval prestižní institut, mně se skoro chce říci, že už tomu tak není. Americké konzervativní instituce jsou obecně v obrovské krizi,“ poznamenal Klaus. Díky tomu je prý mohli ovládnout lidé, jako je pan Illarionov.

„Pan Illarionov byl deset let nejlepším kamarádem Vladimira Putina. Pak se nějak pohádali, tak se stal jeho největším kritikem, a teď k tomu svému boji používá CATO institut. Že někdo někoho vyškrtává a vyhazuje za názory, to já už jsem, na rozdíl od vás mladých, zažil. Ale že se to odehrává ve Washingtonu, to je žalostný výsledek,“ uzavřel téma svého vyhazovu.

S prezidentem Zemanem se prý v řadě názorů rozchází, ale shodují se na tom, že současný militaristický postoj řady západních médií a politiků je velmi nebezpečný. „Když dva poslední prezidenti, kteří se v názoru na tisíc věcí liší, mají na tuto věc stejný názor, to by někoho mohlo trknout,“ uvedl k tomu.

Jinak ale prý Miloši Zemanovi spíše „závidí“. „Deset let jsme se snažili získat vlastní rozhlasový pořad, něco jako Hovory z Lán. Nikdy nám to nechtěli dovolit, protože by prý měl prezident nezasloužené výhody. Jen přišel Miloš Zeman, už dostal Hovory z Lán a může si tam vykládat, co chce,“ upozornil jeho předchůdce.

Když prý vyjel do regionu on, dostal se do televizního zpravodajství tak na deset vteřin, zatímco Zeman dostává při svých výjezdech mnohaminutové reportáže. „Vy si ho všichni strašně hýčkáte,“ zdvihl s úsměvem prst směrem k novinářům.

Velká naivní protikorupční revoluce

„Jakkoliv proti němu Zeman bude bojovat, tak je to dobře,“ uvedl poté, když byl tázán na ústavní stížnost proti služebnímu zákonu. Pro tuto normu prý nemá jediného pozitivního slova. Je za ní podle něj snaha úředníků získat definitivu, z ní vyplývající výhody, a zabetonovat se ve funkcích.

Současný stav, včetně současné vlády, je podle Klause důsledkem rozpadu politického systému. „Současné strany jsou vyčpělé, ČSSD velmi, o ODS raději ani nemluvě, a ti všichni ostatní, to jsou antistrany,“ myslí si. Díky tomu od začátku této dekády pozorujeme nahrazování politiky prosazováním vlastních zájmů některých skupin. „Třeba ta velká, naivní, dětinská protikorupční revoluce, kterou si někteří vytvořili jako náhražku politiky,“ uvedl pro příklad.

Klaus má pocit, že v zemi začínají získávat příliš velký vliv policisté, státní zástupci a soudci. „Bojím se iniciativy, díky které došlo k posílení moci státních zástupců. Skutečně mám pocit, že těmito kroky směřujeme k policejnímu systému,“ zaznělo od exprezidenta.

Na dotaz, co říká současnému stavu ODS, kterou zakládal, uvedl, že nelpí na tom, aby držela jeho odkaz. „Nemyslím si, že dlouholetý předseda má vyvolávat svého dědice. Miloš Zeman si dlouho chystal Vladimíra Špidlu, a dnes to považuje za největší chybu svého života,“ rýpl si do svého nástupce.

Současnému předsedovi ODS Petru Fialovi by prý úspěch přál. „Teď o Vánocích jsem si četl jeho text, a dokonce jsem si tam některé věci podtrhl, protože to dokázal napsat pěkně. Ale on tam například napsal, že konzervatismus nestojí na slovech, ale na činech. A já z toho, co dělá, žádný čin nevidím. Nevšiml jsem si, že by bouchl do stolu, nebo udělal něco, na co bych si teď dokázal vzpomenout,“ povzdechl si zakladatel ODS.

Bídné vyhlídky ale podle něj má česká pravice obecně. „Česká pravice nikdy nebyla silná, vždycky byla menšinová. Po pádu komunismu se k ní přiklonili lidé, kteří byli znechuceni z komunismu, ale ti se od ní postupně zase odvrátili. Vrátili jsme se k tomu původnímu stavu, který mě trápí a ničí,“ přiznal Václav Klaus. „Více mě ale trápí, že je v krizi pravice v USA. Protože to vždy byla bašta pravice. A v Evropě žádnou pravici nevidím,“ dodal pochmurně.

„Doufali jsme, že to, co jsme vybudovali na začátku devadesátých let, zůstane v české společnosti jako konstanta. Bohužel, nepovedlo se,“ zakončil Klaus svůj výklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…