Vždyť u vás na ministerstvu pracují celé rodiny, vyčítal Stanjura ministru Jurečkovi. A ten řekl...

04.12.2014 12:44

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes odpovídal poslancům na dotaz, proč odvolal generálnho ředitele Povodí Odry, a čelil při tom kritice, že na jeho úřadě pracují celé rodiny. Ministerstvo prý jedna rodina rozhodně neovládá a stav, kdy tam pracuje matka s dcerou, otec se synem či manželé, nevidí jako problém.

Vždyť u vás na ministerstvu pracují celé rodiny, vyčítal Stanjura ministru Jurečkovi. A ten řekl...
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Podle lidoveckého ministra zaznělo v dolní komoře několik polopravd. „Zaprvé bych se důrazně ohradil proti vašim vyjádřením na adresu toho, že tam na mém ministerstvu vládne nějaká rodina. Já tam mám dneska prvního náměstka Jirsu, jeho manželka tam nepůsobí a nepůsobila tam už v době, kdy jsem řešil otázku generálního ředitele Povodí Odry. Takže pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, vyprošoval bych si tady zkreslování informací. Pokud je používáte, tak řekněte, od kdy do kdy a jestli ten stav je dnes,“ ohradil se Jurečka proti tvrzení, které zaznělo.

K personální politice v ministerstvu objasnil. „Já jsem tam zdědil úředníky na ministerstvu, kdy tam pracuje matka s dcerou, pracují tam manželé, otec se synem a nevidím v tom nic problematického. Pokud bychom toto měli vidět jako problém ve státní správě, tak se potom o tom bavme, jestli to problém je. A vůbec bych nechtěl ani říkat, a myslím, že je to taky v pořádku, pokud váš bratr působil v nějakém státním podniku také na vlivné pozici, také v tom nevidím žádný problém,“ řekl před poslanci při interpelacích Jurečka.

Byl totiž opakovaně tázán šéfem klubu ODS Zbyňkem Stanjurou proč byl odvolán generální ředitel Povodí Odry. „Já jsem se rozhodl odvolat generálního ředitele a je to plné právo ministra, protože ministr nese odpovědnost za podniky, které spadají do jeho gesce a za lidi, kteří je vedou,“ uvedl mimo jiné Jurečka.

Celý projev ministra ZDE:

Bylo to prostě moje rozhodnutí...

„Tu logiku věci, kterou vy jste tady použil, že jsme chtěli na tuto pozici vypsat výběrové řízení právě proto, že někoho máme, tak já to mohu úplně stejně otočit, kdybych uvažoval jako vy, a říct: Pan generální ředitel to nechtěl udělat právě proto, že zase on měl někoho zevnitř. Takže já tyto argumenty opravdu odmítám. Podívejte se, prosím vás pěkně, na množství výběrových řízení, která já jsem vypsal. Včetně vrcholných manažerů Lesy České republiky. A potom suďte, jestli je tam nějaké vyšší procento někoho, kdo je z KDU-ČSL. Já jsem se dozvěděl o tom, že je pan Pagáč členem KDU-ČSL, až dva dny před tím, než jsem s ním podepisoval dekret,“ snažil se ministr přesvědčit opoziční poslance.

„Takže můžete si o tom myslet, co chcete, ale prostě pokud, a teď chci říct to důležité, pokud pan generální ředitel nejprve údajně řekl panu prvnímu náměstkovi… Pokud se s panem prvním náměstkem domluvili, že to změní na otevřené výběrové řízení, tak já musím říct, že jsem měl osobní jednání, u kterého byl pan první náměstek i pan generální ředitel. Pan generální ředitel Povodí Odry mně do očí řekl, že on otevřené výběrové řízení na pozici ředitele závodu nevypíše! To byl klíčový moment, kdy jsem se rozhodl, že jej prostě odvolám. On musel vycítit z té situace, že ta situace během jednání k tomu takto spěje, nicméně prostě trval si zarputile na svém a ta komunikace v ten okamžik už byla poměrně vyhrocena. Takže prostě to bylo moje rozhodnutí,“ vysvětloval Jurečka, vyvracel názor, že si tam chtěl dosadit svého člověka, a to nejlépe z KDU-ČSL.

 „Já nesu plnou zodpovědnost za to a věřím tomu, že nový generální ředitel, který navíc na povodí a v oblasti vodohospodářství působí od vysoké školy a na Povodí Odry už je prakticky 20 let zaměstnancem, že dokáže, že Povodí Odry je schopen řídit velice kvalitně. Pokud ne, tak mě vůbec nezajímá, z jaké je politické strany, tak jej prostě odvolám. A úplně stejně jsem přistupoval k tomu na ministerstvu. I ředitele odboru, který přišel s ministrem, tak jsem po šesti měsících, když jsem zjistil, že nefunguje tak, jak má, tak jsem jej odvolal. Já měřím opravdu všem stejným metrem," dušoval se při interpelacích ministr zemědělství.

Co ve Sněmovně říkal Zbyněk Stanjura ZDE:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …