Vzepřel se Bidenovi, půlka USA ho podpořila. Svár kolem hranic se rozjel a zasáhl i Trump

26.01.2024 10:52

Na jihu Spojených států je zase jednou pořádně horko. Teploměr ukazuje něco kolem 20 °C ale politické horko je cítit až ve Washingtonu. Vláda v Texasu se centrální vládě ve Washingtonu vzepřela a rozhodla se, že ochranu hranic před migranty z Mexika a před dealery drog vezmou do vlastních rukou. Tentýž krok už Texasané udělali i v minulosti. Na přelomu let 1835 až 1836. Republikánští guvernéři se za Texas postavili a otloukli vládě Joea Bidena o hlavu Ústavu USA.

Vzepřel se Bidenovi, půlka USA ho podpořila. Svár kolem hranic se rozjel a zasáhl i Trump
Foto: Repro Youtube
Popisek: Texas - pohraniční stát USA (ilustrační foto)

Na jižní hranici USA to poslední dobou vře. Stát Texas se rozhodl vzít věci do vlastních rukou a vzepřel se federální vládě ve Washingtonu. Představitelé Texasu v pohraniční oblasti u města Eagle Pass povolali Texaskou národní gardu a americké pohraniční stráži zamezili, aby nadále v oblasti, kde se pohybuje velké množství ilegální migrantů, působila.

Asociace republikánských guvernérů (ARG) podpořila právo státu Texas na sebeobranu.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Prezident Biden a jeho administrativa nechali Američany a naši zemi zcela zranitelnou vůči bezprecedentní nelegální imigraci proudící přes jižní hranici. Namísto prosazování právního státu a zabezpečení hranic zaútočila Bidenova administrativa na Texas a zažalovala Texas za to, že přistoupil k ochraně amerických občanů před historickým nárůstem nelegálních přistěhovalců, smrtelných drog jako fentanyl a teroristů vstupujících do naší země. Jsme solidární s naším kolegou guvernérem Gregem Abbottem a státem Texas při využívání všech nástrojů a strategií, včetně plotů ze žiletkového drátu, k zabezpečení hranic. Děláme to zčásti proto, že Bidenova administrativa odmítá prosazovat imigrační zákony, které jsou již v knihách uvedeny, a nezákonně umožňuje hromadné podmínečné propouštění po celé Americe migrantů, kteří vstoupili do naší země nezákonně,“ stojí v prohlášení guvernérů.

Odvolali se na Ústavu USA.

„Autoři americké ústavy jasně řekli, že v dobách, jako je tato, mají státy právo na sebeobranu podle článku 4, oddílu 4 a článku 1, oddílu 10, odstavce 3 americké ústavy. Protože se Bidenova administrativa vzdala svých ústavních povinností vůči státům, Texas má veškeré právní ospravedlnění k ochraně suverenity našich států a našeho národa.“

Server Politico upozornil, že jejich podpora byla nabídnuta „částečně proto, že Bidenova administrativa odmítá prosazovat imigrační zákony“.

Nabízí se zde srovnání s texaskou revolucí z let 1835 až 1836, kdy se Texas vzepřel vládě v Mexiku. Revolta skončila nejprve osamostatněním státu Texas a posléze jeho připojení k rodícím se USA. Server Politico připomněl, že teď vede Texas s Washingtonem spory kvůli využití žiletkového plotu na hranicích.

Guvernér Abbott tvrdí, že bylo nutné pustit se do sporu s federálními orgány, protože vláda ve Washingtonu není schopná účinně prosazovat aktuálně platnou imigrační legislativu.

Místo stíhání imigrantů za federální zločin nelegálního vstupu poslal prezident Biden své právníky k federálním soudům, aby žalovali Texas za podniknutí opatření k zabezpečení hranic. Prezident Biden nařídil svým agenturám, aby ignorovaly federální zákony, které nařizují zadržení ilegální přistěhovalců. Výsledkem je nezákonné povolení jejich hromadného vstupu do Spojených států,“ uvedl guvernér v prohlášení.

Po sociálních sítích koluje  v souvislosti s Texasem několik obrázků a koláží.

„Co kdybychom žiletkový drát omotali dalším žiletkovým drátem... pak udělali příkop a vyplnili ho žiletkovým drátem,“ uvažuje autor na jednom z obrázků.

Situace v Texasu

Požadavky guvernérů už každopádně podporřil prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump. Vyzval, aby tito guvernéři poslali do Texasu jednotky své národní gardy, aby pomohly bránit hranici SPojených států s Mexikem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak se to má dělat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 26.01.2024 11:24:16
Bidet je taková americká von Lejno

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…