Vznik Československa a rok 1989. Přímá volba prezidenta bude dalším milníkem

12.01.2013 8:32

Přímou volbu hlavy státu lze podle historického publicisty Zdeňka Čecha považovat za jeden z přelomových okamžiků novodobé české historie. V minulosti byla největší očekávání spojována s nástupem Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla, kteří nastoupili po obrovské dějinné změně. Letos ale poprvé vzejde prezident přímo z vůle občanů.

Vznik Československa a rok 1989. Přímá volba prezidenta bude dalším milníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Poprvé v historii mají občané České republiky možnost přímo svým hlasem spolurozhodnout o tom, kdo se na příštích pět let ujme úřadu českého prezidenta. „Rozhodnutí o přímé volbě hlavy státu bylo dobrým krokem, protože takto bude prezident potvrzen mandátem obyvatelstva, a nikoli nějakým handlem v našem parlamentu, kde se dá licitovat mnohé, jak jsme sami v minulosti viděli,“ pochvaluje si pro ParlamentníListy.cz historický publicista Zdeněk Čech.

„Pokud bereme celou českou historii, tak to samozřejmě za jeden z významnějších předělů považovat nemůžeme. Ale když české dějiny zúžíme na období od vzniku Československa, tak určitě lze přímou volbu prezidenta označit za historický milník,“ prohlašuje Zdeněk Čech o volbě, která vyvolává mezi lidmi až nerealistická očekávání a naděje.

Největší naděje spojovali lidé s Masarykem a Havlem

„Největší očekávání byla zcela určitě spojena s nástupem Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. Oba dva totiž nastoupili po obrovské dějinné změně. Jednou tou změnou byl vznik nezávislého Československa a druhou byly listopadové události v roce 1989. To byla také obrovská změna,“ zmiňuje historický publicista dva významné milníky novodobých českých dějin.

Velká očekávání vzbuzovalo i jaro 1968, během něhož se po abdikaci prezidenta Antonína Novotného těšil velké podpoře vysokoškolských studentů významný představitel reformního hnutí a bývalý ministr školství Čestmír Císař. V nepřímé volbě však s velkou převahou vyhrál armádní generál Ludvík Svoboda.

Mistrná kampaň vyzdvihuje a oslavuje Schwarzenberga

Také v letošní prezidentské volbě si studenstvo našlo svou ikonu. Původně se jí měl stát Vladimír Franz, ale s blížícím se datem volby mezi nimi čím dál větší podporu nabíral předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Já si myslím, že to je nesmírně obratný způsob kampaně od lidí, kteří stojí v okolí Karla Schwarzenberga. Dokázali kolem něj stvořit nimbus, v tom je ta jejich obratnost,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Čech.

Přitom s podobnou glorifikací Karla Schwarzenberga se veřejnost setkala už v roce 2010 a díky tomu dosáhla jeho TOP 09 tak vysokého volebního zisku. Následovalo kruté vystřízlivění z této politické strany, jejíž ministři Miroslav Kalousek, Jaromír Drábek a Leoš Heger stahovali ke dnu i Schwarzenbergovy prezidentské ambice. Přesto závěrečnou reklamní masáží se předseda TOP 09 reálně vrátil do boje o Hrad. „Společnost skočí na leccos,“ lakonicky konstatuje Zdeněk Čech.

Prezidenta jeho pravomoce svázat nemusí

K podpoře Karla Schwarzenberga se přihlásilo suverénně nejvíce známých osobností. „Podpora celebrit Karlu Schwarzenbergovi zcela určitě pomoci může. I když záleží, jaký je to typ celebrity. Jestli se národem značně uctívaný Zdeněk Svěrák vysloví pro Schwarzenberga, tak to je samozřejmě trochu jiná situace, než když se vysloví nějaká ´celebrita´ ze sféry pop music,“ poznamenává historický publicista.

I když se často připomíná, že prezident nemá takové pravomoci, aby naplnil očekávání, která do něj mnozí lidé vkládají, minulost, a to poměrně nedávná, ukazuje, že může být významným politickým hráčem. „Ověřili jsme si na případu Václava Klause i Václava Havla, že prezident díky poměrně široké úctě, které se tento úřad v zemi těší, může ovlivnit ledacos. Jinými slovy – prezident má takový prostor na politickém hřišti, který si se svými lidmi dokáže vydobýt. To je velice důležité,“ upozorňuje Zdeněk Čech.

Soupeřem jsou nejen politické strany, ale i miliardami oplývající sdružení

Nesrovnatelně těžší to má hlava českého státu v domácí politice, protože se v ní střetává nepřeberné množství soupeřů. „V prostoru českého politického hřiště do toho mohou mluvit kvanta lidí, a to počínaje parlamentními stranami a konče například některými velice mocnými sdruženími, která disponují velkým množstvím miliard,“ podotýká historický publicista, že prezident mnohdy nebývá tím hlavním, kdo by tahal za provázky.

Mnohem více se může realizovat na mezinárodním hřišti, protože podle mezinárodního práva za stát mluví jen tři jeho představitelé. Vedle premiéra a ministra zahraničí je to právě i prezident. „Ale mezinárodní situaci je třeba dobře rozumět. A čím je stát menší, když to není velmoc, ale třeba jako my stát středního řádu, tak to má v té mezinárodní hře mnohem obtížnější, protože ti velcí hráči jsou samozřejmě jinde,“ připomíná Zdeněk Čech prezidentským kandidátům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…