Z Mostecké ulice ať je Havlova, chtějí Karlovarští. Radnice se zdráhá

25.01.2012 13:43

Karlovarský magistrát řeší petici, v níž asi čtyři desítky lidí požadují přejmenování Moskevské ulice na ulici Prezidenta Václava Havla. A myšlence není příliš nakloněna. Požadavkem signatářů petice se ale bude ještě zabývat, sdělil primátor Petr Kulhánek.

Z Mostecké ulice ať je Havlova, chtějí Karlovarští. Radnice se zdráhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Než o petici magistrát rozhodne, nechá zpracovat materiál, jenž má ukázat všechny důsledky, které by přejmenování ulice přineslo. Bude to otázka několika týdnů a teprve pak se bude věcí rada znovu zabývat, uvedl Kulhánek. K tomu, co v lázeňském městě případně pojmenovat po bývalém prezidentovi, se mají vyjádřit i zastupitelé. "Přejmenování Moskevské by nebylo jednoduché. Znamenalo by to pro spoustu lidí i firem, které v ní sídlí, řadu komplikací," konstatoval Kulhánek.

Kotek uvedl, že po listopadu 1989 se v Karlových Varech přejmenovalo hned několik ulic, ovšem nenašla se politická vůle změnit název ulice Moskevské. Podle něj se k tomu po úmrtí posledního československého a prvního českého prezidenta naskytla patrně neopakovatelná příležitost. Kotek však považoval za nezbytné před předložením takového návrhu vyzvat karlovarskou veřejnost, aby na přejmenování ulice vyjádřila svůj názor.

Po Václavu Havlovi by se mohlo v Karlových Varech jmenovat třeba městské divadlo, což by bylo vhodnější než přejmenovávat jednu z nejrušnějších ulic, domnívá se Kulhánek. Anebo současné Divadelní náměstí hned vedle divadelní budovy. To už v minulosti měnilo jméno několikrát. Kdysi bylo Becherovo, Benešovo, Hitlerovo, Leninovo a naposledy se změnilo po roce 1990 na Divadelní. "Připravuje se i revitalizace prostoru Dolního nádraží, kde by mělo rovněž vzniknout náměstí," dodal Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…