Z německého deníku přišla zpráva, která určitě nepotěšila Porošenka. Týká se východu Ukrajiny

04.04.2016 17:33

Německý deník BILD získal dokument, ze kterého vyplývá, že veškeré veřejné záležitosti na Donbase spravovala ruská stínová vláda, jejímiž členy jsou i čtyři agenti ruské zpravodajské služby FSB. A vše probíhalo ve spolupráci s ukrajinským oligarchou Rinatem Achmetovem.

Z německého deníku přišla zpráva, která určitě nepotěšila Porošenka. Týká se východu Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rusové pořádají pro obyvatele Donbasu humanitární sbírky

Do rukou německého deníku BILD se dostal dokument, který nese název „Meziministerská komise pro ustanovení humanitární pomoci pro postižená území na jihovýchodě doněcké a luhanské oblasti“, s datem 23. října 2015. A z něj vyplývá, že celá oblast „separatistické části“ Ukrajiny je pod ruskou správou.

Zpráva se zmiňuje o šesti pracovních skupinách, které se zabývaly od humanitárních záležitostí přes finanční a daňové zákony až po obnovu průmyslu či obchod s energiemi. A s celým regionem je nakládáno jako se součástí svrchovaného ruského teritoria.

„Náměstci pěti ministerstev Ruské federace šéfovali relevantním skupinám napříč odděleními; tajná služba FSB pak spravovala každou jednotlivou skupinu,“ píše BILD. Zpráva pak uvádí dokonce čtyři jména vysoce postavených agentů FSB.

Zpráva pak zmiňuje několik hlavních jmen, mezi kterými je místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak, náměstek ministra pro ekonomický rozvoj Sergej Nazarov či náměstek ministra financí Leonid Gornin. Spolu s nimi se na východě Ukrajiny angažuje i ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Na druhé straně se jejich jednání nezúčastnil jediný člen „takzvané separatistické vlády Luhansku a Doněcku“, ti jen dostávají informace o výsledcích schůzí.

Této stínové vládě předsedá Sergej Nazarov, který se již dříve v Luhansku a Doněcku věnoval svému uhelnému byznysu a udržuje úzkou spolupráci s Dmitrim Kozakem, místopředsedou ruské vlády a blízkým přítelem Vladimira Putina.

Ze současné situace s přihlédnutím ke zveřejněné zprávě pak vyplývá, že veškerou státnickou zodpovědnost za východní Ukrajinu převzala ruská vláda, která má zřejmě na svědomí i rozšíření rublu jako tamního platidla a má s regionem dlouhodobé plány.

„Zpravodajské zdroje potvrdily BILDU, že to opravdu vypadá, jako když má Moskva kompletně pod kontrolou celý ukrajinský region.“ Z něj se stal „ruský satelit“.

„Rusko plánuje permanentní stabilizaci politické, společenské a ekonomické situace na Donbase pod svojí kontrolou. To z Donbasu vytvoří loutkový stát Ruské federace, jehož budoucnost bude určována exkluzivně Moskvou.“ Což je zároveň důkazem toho, že minské dohody jsou předem odsouzeny k selhání a veškeré snahy dosáhnout demokratických voleb také nepadnou na úrodnou půdu, protože i kdyby k nim nakonec došlo, zvolení představitelé nebudou těmi, kdo drží otěže v rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…