Z tisku zahřmělo. Arabista, ekonomka a policejní exprezident k migraci: Zhýčkaní zaměstnanci účelových neziskovek to nevyřeší. Elity popírající existující problémy...

19.07.2018 15:37

Tři osobnosti českého veřejného života se vyjádřily k tématu migrace. Svůj názor vyjevil arabista Petr Pelikán, někdejší policejní prezident Stanislav Novotný a ekonomka Hana Lipovská. Nahlédněte.

Z tisku zahřmělo. Arabista, ekonomka a policejní exprezident k migraci: Zhýčkaní zaměstnanci účelových neziskovek to nevyřeší. Elity popírající existující problémy...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Ekonomka Hana Lipovská serveru Literárky.cz sdělila, že migrace, kterou zažíváme nyní, je migrací masovou. Tato migrace podle jejího názoru ohrožuje země, z nichž lidé odcházejí. Tyto země chudnou. Přicházejí o vědce, literáty a další osobnosti, které budou svým domovinám chybět. Ale nejen to. Masová migrace vytváří napětí i v zemích, do nichž migranti přicházejí.

„Současná vlna masové migrace tak s sebou nese například náklady na sociální systém hostitelské země: jen podle oficiálních čísel stály první dva roky uprchlické krize německý státní rozpočet nejméně 43,25 miliardy eur (zhruba ekvivalent celého našeho ročního rozpočtu). Německý úřad práce přitom v květnu letošního roku registroval téměř půl milionu migrantů. Turecké zkušenosti po propuknutí syrské války také ukazují, že masová migrace může vést k inflačním tlakům, a tedy k růstu cen spotřebního zboží i nemovitostí,“ prohlásila ekonomka.

Tzv. tradiční politické strany podle Lipovské zavíraly oči před hrozbami, které s sebou masová migrace přináší, čímž uvolnily prostor novým hnutím. Tato nová hnutí se občas chovají nerozumně, což podle Lipovské zapřičiňuje nestabilitu na politické scéně. Druhým zdrojem nestability se prý mohou stát muslimské politické strany, které v hostitelských zemích zanikají či teprve mohou vzniknout.

Arabista Petr Pelikán dodal, že migrační vlna, které se poslední tři roky věnuje tolik pozornosti, trvá mnohem déle. Před tím však odpovědní politici zavřeli oči před něčím, co měli bedlivě sledovat.

Pelikán upozornil, že migraci nezapřičinily jen války nebo touha po vyšších sociálních dávkách, jak se často říká. Migranti poměrně dlouhou dobu směřovali na pracovní trhy bohatých ropných států, ale tyto trhy se už zaplnily. Blízkovýchodní státy si navíc velmi přísně hlídají, koho si do země pustí. Naproti tomu cesty do EU jsou podle Pelikána prakticky volné. Tok migrantů navíc usnadňuje tok informací po sociálních sítích.

„Za uplynulá desetiletí se v Evropě postupně nahromadilo takové množství imigrantů, že začali vytvářet stále více autonomní komunity. Místo aby se příchozí asimilovali a odřízli se od zemí původu, aktivně za sebou přitahují další a další příslušníky svých kultur, mezi kterými mohou uchovávat způsob života, jaký jim vyhovuje,“ pokračoval Pelikán.

„Současný trend postoje k imigraci není dlouhodobě udržitelný. Hranice, kdy bylo možné vyřešit situaci relativně bezbolestně, už je však bohužel za námi. Lze předpokládat, že dříve či později se kyvadlo tolerance vychýlí na opačnou stranu a v nejhorším případě čeká Evropu jakási obdoba předválečného antisemitismu. Čím déle budou elity popírat objektivně existující problémy, oddalovat jejich nápravu a ideologicky cenzurovat hledání skutečných příčin, tím horší bude pravděpodobně nakonec katarze, k níž společnost časem dospěje,“ dodal bratr exministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Čeká nás návrat k Evropě národů?

Pár slov k tématu pronesl i policejní prezident Stanislav Novotný. Ten konstatoval, že migrace existuje od doby, co je svět světem. Přidal však jedno „ale“.

„Do Evropy se stěhují lidé velmi odlišných kultur, tradic, společenských a politických zvyků a náboženského vyznání. Náraz na evropské starousedlíky musí nutně vyvolávat sérii konfliktů. Konflikty v takovém rozsahu však není schopna řešit ani státní moc, a už vůbec ne zideologizovaní a často naivní a zhýčkaní zaměstnanci účelových neziskovek," uvedl Novotný.

Integrace milionů migrantů se podle někdejšího policejního prezidenta prostě nemůže podařit. Údajně se navíc ukazuje, že organizace sorosovského typu se na migraci snaží získat kapitál. Novotný narážel na amerického miliardáře George Sorose. Neziskové organizace prý migrační krizi podporují, aby na ni dostávaly peníze ze státních rozpočtů. Neziskové organizace se podle Novotného navíc snaží změnit složení evropské populace.

„Nerovnost v přístupu k vlastním občanům a imigrantům také prohlubuje rostoucí pocit nespravedlnosti. Štědré zabezpečení příchozích ostře kontrastuje s péčí o vlastní potřebné, přičemž tento kontrast je nejvýraznější v nových členských státech EU. Skandální mezinárodní Úmluva o účasti cizinců na veřejném životě na místní úrovni dokonce předpokládá volební právo cizinců! Cizinci bez občanství mají mít tedy právo rozhodovat o občanech evropských zemí, o jejich prostředí, o jejich veřejných rozpočtech,“ pokračoval ve svých úvahách nekompromisně někdejší policejní prezident.

Celé tohle šílenství ale možná bude k něčemu dobré. Novotný doufá, že nás to přivede zpět k Evropě národů bez bruselských úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…