Z voleb na Slovensku by se měla česká pravice poučit

11.03.2012 15:54

Výsledky slovenských voleb, v nichž sociální demokracie Roberta Fica získala většinu, by měly být podle předsedů nejsilnějších českých stran poučením pro tuzemskou pravicovou vládu.

Z voleb na Slovensku by se měla česká pravice poučit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

"Pro českou pravici může být slovenský příklad velmi výraznou lekcí a poučením," uvedl premiér a předseda ODS v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj slovenská koaliční vláda doplatila na nejednotnost a rozhádanost, když ji opustil jeden z jejích partnerů kvůli "v podstatě marginálnímu tématu". Dodal, že tato vláda svou nesoudržností "doslova vrhla voliče do náruče" Ficovy sociální demokracie.

Předseda koaliční TOP 09 Schwarzenberg pokládá výsledek voleb za odmítnutí politiky spojené s podezřením z korupce. "Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch," sdělil ČTK šéf diplomacie Schwarzenberg přes mluvčího svého úřadu.

Sobotka: Slováci odmítli nespravedlivé reformy

Slováci podle předsedy opoziční ČSSD Sobotky "jednoznačně odmítli pravicovou politiku a její nespravedlivé sociální reformy". Výsledky slovenských voleb by si proto měl velmi dobře prostudovat Nečas, který se svou vládou prosazuje podobné reformy, uvedl. Ficovo vítězství je pro Sobotku signálem dalšího směřování ve střední Evropě. "Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda, prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty," uvedl.

Ficova strana Směr-SD dosáhla historického úspěchu, když se ziskem 44,41 procenta hlasů bude mít ve 150členné slovenské Národní radě 83 křesel. K ústavní většině jí chybí sedm hlasů. Poprvé od svržení komunismu v roce 1989 jedna strana v zemi ovládne parlament. Fico může sestavit jednobarevnou vládu. Hlasovat přišlo téměř 60 procent voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…