Slovenské hlasy sečteny. Fico může slavit

11.03.2012 10:31

Volby na Slovensku vyhrál levicový Smer-SD expremiéra Roberta Fica. Po sečtení hlasů má jeho partaj 44,4 procenta, což odpovídá zisku 83 mandátů ve 150členném parlamentu. Do zákonodárného sboru se dostalo dalších pět stran, žádná z nich ovšem nezískala ani 10 procent hlasů.

Slovenské hlasy sečteny. Fico může slavit
Foto: pluska.sk
Popisek: Předčasné volby na Slovensku drtivě vyhrál levicový SMER

Výrazné vítězství Smeru není žádným překvapením. Oproti roztříštěné pravici je slovenská levice pod jeho vlajkou sjednocená, výrazně vedl i v předvolebních průzkumech. První průzkumy po konci voleb, takzvané exit polls, mu předpověděly téměř 40 procent. Sčítání hlasů brzy ukázalo, že Smer toto číslo překonal.

Smer by podle dosud sečtených okrsků získal ve 150členném shromáždění 83 míst. V době, kdy Smer nevěděl, že může získat nadpoloviční většinu křesel, plánoval koaliční vládu. "Oslovíme všechny strany se ziskem nad pět procent. Smer začne s jinými stranami jednat o sestavení vlády až po oznámení oficiálních výsledků," citoval portál SME.sk šéfa vítězné strany Roberta Fica.

Oproti očekávaní hlásí statistici vysokou volební účast - k volebním urnám přišlo 59 % oprávněných voličů. Předseda sociálních demokratů Robert Fico po šesté hodině ranní ohlásil vítězství a ostatním stranám nabídl vytvoření koalice. Z dřívějších vyjádření politiků ale vyplývá, že s dominantní stranou spolupracovat nebudou.

Smer-SD získal 44,4 %, KDH 8,8 %, OĽaNO 8,6 %, Most-Híd 6,9 %, SDKÚ 6,1 % a SaS 5,9 %. Těsně před branami parlamentu naopak zůstaly SNS (4,62 %) a SMK (4,52 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …