Za církevní restituce by podle Gajdůškové měly padat tresty od soudů. Ale to se asi už nestane

11.03.2014 21:49

Místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková, hlavní vyjednávačka sociální demokracie v pracovní skupině pro debatu o případných změnách v církevních restitucích, říká, že jednání s církvemi stále probíhají. Připouští ovšem, že z hlediska sociálně demokratického volebního programu neúspěšně. Sama říká, že „zatím jsme neuspěli v jednání o snížení položek náhrad".

Za církevní restituce by podle Gajdůškové měly padat tresty od soudů. Ale to se asi už nestane
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Sociální demokracie chce zpomalit vydávání církevního majetku a prodloužit lhůtu, kterou teď mají úřady na přezkum žádostí o restituce z půl roku na dvojnásobnou dobu. Dále chce zřídit zvláštní vládní výbor pro zmíněnou problematiku. Důvodem má být snaha zabránit nevratným chybám. S církvemi však o tomto návrhu nikdo nejednal a odmítavě se k němu staví KDU-ČSL. Rovněž hnutí ANO, třetí koaliční partner, je skeptické. Ministryně Věra Jourová nevidí důvod, proč by měl vzniknout zvláštní orgán. Podle ní je samozřejmé, že vláda má být informována o průběhu narovnání s církvemi, ovšem pro to nespatřuje potřebu zřízení vládního výboru.

Podle Aleny Gajdůškové je úspěchem, že církve souhlasily se zveřejněním hlášení, jak nakládají s finančními náhradami. O konkrétních částkách nyní prý diskutují ekonomové a mají být „hlavním bodem příštího jednání, které proběhne do konce března“. Vyjednávací skupina ČSSD stále prosazuje buďto snížení celkových náhrad anebo jejich proměnu v nefinanční. Uvedla to v pořadu České televize Hyde park.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Podle sociálně demokratické hlavní vyjednávačky jsou náhrady nadhodnoceny. Odvolává se na částky, za které se v současnosti a nedávné době prodává státní půda. Církevní postoj je ovšem opačný. Církve v jednání postupují jednotně, nicméně Alena Gajdůšková řekla: „Vnímám, že malé církve mají problémy s jednáním o snížení částky, protože po odluce od státu budou na jejím vyplacení zcela závislé." Vyjádřila i podiv nad skutečností, že na odluku vůbec přistoupily.

Zdůraznila nicméně, že „my jednáme a chceme jednat“ a vyjádřila přesvědčení, že se s církvemi domluví. „Když ne, mohou se vynořit tlaky, které nebudou příjemné ani pro církve, ani pro vnímání našeho státu jako právního státu,“ uvedla s odvoláním na slibované referendum a zmiňované zdanění vyplácených náhrad.

Na přímý dotaz jednoho z diváků uvedla, že „bohužel šance potrestat ty, kteří zákon nejen navrhli, ale i proválcovali Poslaneckou sněmovnou, jsou mizivé. Trest dostala ODS ve volbách. TOP 09 ovšem nepostihl a vypadá to, že se tak ani nestane. Trestní odpovědnost by byla, myslím, naprosto na místě.“

Nepřijatelné použití vojenské síly

Padly i otázky k situaci na Ukrajině. Podle Aleny Gajdůškové „v 21. století bychom se měli chovat jinak“ a vyjádřila potěšení nad tím, že „EU velmi intenzivně funguje“ na poli diplomacie. Podle ní je „subjektivně velmi podobná situace jako v roce 1968“, byť s podstatným rozdílem, že jde o spor o ruské obyvatelstvo. „Nepřijatelné je použití vojenské síly, nota bene ve vyspělé části světa," zdůraznila senátorka s tím, že i Ukrajina a Rusko má právo na to se považovat za vyspělou část světa.

„Úkolem mezinárodního společenství je řešit situaci diplomatickou cestou,“ uvedla s dodatkem, že „to neznamená, že se stavím na jednu či druhou stranu“.

ČSSD je strana prosazující úzkou evropskou spolupráci v rámci EU. Neměla by svůj postoj přehodnotit? „Co je národní zájem České republiky?“ ptá se senátorka Gajdůšková. „Ve světle událostí na Ukrajině je jím evropská integrace, která nám zajišťuje bezpečí,“ domnívá se. Důkazem jí je 60 let míru na území, kde probíhá evropská integrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…