Za lidové písně se nemá platit, řekl Senát. Snad to pochopí i poslanci, věří senátor ODS

08.01.2016 12:04

Senát poslal ve čtvrtek do Sněmovny novelu autorského zákona z pera senátora Iva Valenty. Novela obsahuje jednoznačnější vynětí folklórních děl z ochrany autorským zákonem, a to u těch písní, kde není autor znám. Folkloristé se mají díky novele zbavit i ohlašovací povinnosti, pokud uvádějí výhradně hudební díla, jež nemají autora.

Za lidové písně se nemá platit, řekl Senát. Snad to pochopí i poslanci, věří senátor ODS
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) k přijaté novele doplňuje, že se nejedná o díla anonymní. „Ta mají autora, který zůstává skryt. Neběží ani o díla uváděná pod psedonymem. Jde o nezpochybnitelné osvobození těch děl, jejichž autoři nejsou obecně známi,“ řekl senátor PL. Oberfalzer je zcela spokojen s tím, jak Valentova novela naložila s ohlašovací povinností pro ty soubory, které provozují výhradně lidové skladby.

Na rozdíl od svého stranického kolegy Miloše Vystrčila by nebyl kritický k Ochrannému svazu autorskému. Vystrčil je totiž přesvědčen o snaze OSA vybírat poplatky třeba i za to, že se některé písně známých autorů zpívají u táboráku či v hospodě. „Já si opravdu myslím, že tohle je přehrané. Neslyšel jsem, že by OSA chtěla vybírat poplatky za zpěv hostů. Něco jiného ovšem je, když je v hospodě nějaká oficiální hudební produkce, třeba country písniček nebo pop music. Tyto skladby mají přece známé autory,“ připomněl.  

Oproti názoru některých vedoucích známých folklórních souborů na Moravě – kupříkladu Vlastimila Ondry, šéfa souboru Nivnička z Nivnice – nemá Jiří Oberfalzer strach, že by český a moravský folklór podlehl globální kultuře, kterou jsme obklopeni. „Kdepak. V našem regionu na Berounsku podporují vehementně folklór obce. Třeba pořádají každoročně na deseti místech staročeské máje jako folklórní festival. Spíše vidím oživení. Vrátila se posvícení a jiné tradiční akce venkova. Sleduji to léta a popularita těchto podniků stoupá,“ vyvrací obavy Oberfalzer.

Předjímat postoj poslanců k novele autorského zákona, který putuje do Sněmovny, Jiří Oberfalzer nehodlá. S ohledem na to, že ministerstvo kultury chystá nový autorský zákon, pokládal by za ideální příležitost, aby se obě iniciativy spojily ve prospěch podpory místní kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…