Za přívalem běženců stojí mezinárodní spiknutí. Ale ne americké, nýbrž ruské, vzkazuje Jiří Pehe

05.11.2015 19:19

Politolog Jiří Pehe se vyjádřil k výrokům prezidenta Zemana na adresu uprchlíků. Na Hradě by z názoru akademika zřejmě radost neměli. Akademik totiž pracuje se dvěma tezemi. Za prvé, o oslabení Evropy usiluje Rusko. A za druhé, za pašeráckými snahami dostat co nejvíce lidí do Evropy stojí toliko neviditelná ruka trhu.

Za přívalem běženců stojí mezinárodní spiknutí. Ale ne americké, nýbrž ruské, vzkazuje Jiří Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

"Je zřejmé, že dosavadní neschopnost Evropské unie si s uprchlickou vlnou poradit je pozvánkou k politickému vydírání Evropy pro země, odkud uprchlíci do Unie připlouvají - tedy pro Turecko a Libyi, což se už děje. Prezident Zeman ale naznačuje konspiraci mnohem větší, tureckému a libyjskému vydírání předcházející," podotýká politolog. Hlasatelé radikálních názorů tvrdí, že tuto invazi mají na svědomí Spojené státy, ale Pehe nevidí důvod, proč by Američané ničili svého nejdůležitějšího spojence - Evropu.

To ovšem neznamená, že by za cestou uprchlíků mířících do Evropy stála nějaká invazní síla. Je tu síla pašeráků, kteří ženou do Evropy tisíce lidí, aby starý kontinent rozvrátili. V tomto duchu se vyjadřuje právě prezident Zeman.

Celý komentář naleznete zde.

"Jako věrohodnější se naopak jeví úvahy těch, kdo tvrdí, že uprchlickou vlnu pomáhá organizovat Rusko, které se dlouhodobě snaží Unii rozvrátit. I v Sýrii podle některých analytiků vojensky zasáhlo především proto, aby udržovalo rozvrat v zemi, odkud do Evropy proudí nejvíc uprchlíků. Proruský prezident Zeman ale docela jistě neměl Rusko jako možného podněcovače či organizátora uprchlické vlny na mysli," doplnil Pehe.

Prezident se zřejmě také domnívá, že domnělou invazi organizují některé arabské státy, ale pro toto závažné tvrzení by měl mít prezident nějaký důkaz, nebo ho raději nepronášet, neboť hlava státu představuje autoritu, které uvěří řada lidí, aniž by se ptali po důkazech. Pravděpodobnější je, že pašeráci prosperují, neboť existuje poptávka po jejich službách. Mnoho lidí prchá ze svých domovů před válkou či před jiným druhem teroru. Až v jejich zemích nastane klid a mír, poptávka po službách pašeráků zmizí a oni se vrátí k jiné práci. Nejsou tedy důkazem nějaké invaze, jen dokazují platnost tržního zákona nabídky a poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…