Za prodej psů se neodvádí daně. Stát si chce na chovatele došlápnout

18.03.2012 20:34

Psí chovy jsou dosud nezdaněné a stát tím přichází o tisíce korun. Proto se na ně nyní zaměřily finanční úřady. Velká část chovatelů však nemá ani živnostenské listy, nebo dokonce ani nevědí, že by je mít měli.

Za prodej psů se neodvádí daně. Stát si chce na chovatele došlápnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: I advokátka Klára Samková má mazlíčka

"Chovatelství je jednou z oblastí, kterou se intenzivně zabýváme, protože tam dochází k daňovým únikům a samozřejmě jsme to řešili i s odbornými spolky," uvedla v ČT Jaroslava Musilová z Generálního ředitelství daňové správy.

V poměrně rozvětveném byznysu chovatelů se ročně točí miliony korun. Úřad se tak chce zaměřit nejen na prodej psů, ale i dalších domácích zvířat. Odvádět daně by měl prý každý, kdo vydělá za rok více než dvacet tisíc korun – podobně jako podnikatelé.

"Nepanuje úplně jednotný názor, jak to má být. Určit přesně pravidlo není asi v možnostech kynologické organizace," míní mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

V chovných stanicích se každý rok narodí asi 40.000 psů. Cena průměrného štěněte se pohybuje od dvou do pěti tisíc, vzácná plemena se však mohou vyšplhat i nad dvacet tisíc korun. Jenže tisíce chovatelů v Česku prodávají štěňata „načerno“. Přesná čísla nikdo nezná.

"Většina psů je bohužel tvořena především psy bez průkazu původu, tudíž většinou bohužel bez odvodu daní a bez živnostenského listu," potvrdila informaci i majitelka jedné z chovatelských stanic Zuzana Veselá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…