Za urážku Zemana trest, navrhne znovu Zdeněk Ondráček

28.05.2018 12:20

Komunisté už to jednou zkusili a neuspěli, ale Zdeněk Ondráček se nevzdává. Rád by do českého právního řádu vrátil zákon, podle něhož by bylo možné trestat urážky hlavy státu. Zeman si podle poslance KSČM Ondráčka, který se „proslavil“ zásahem proti demonstrantům v roce 1989 s obuškem v ruce, zaslouží ochranu.

Za urážku Zemana trest, navrhne znovu Zdeněk Ondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při svém rezignačním projevu označil Zdeněk Ondráček poslance pravého spektra poslanecké sněmovny za demokratickou žumpu

Poslanec Ondráček má za to, že si Miloš Zeman zaslouží větší ochranu před urážkami. Podle Ondráčka ale nejde ani tak o Zemana, jako spíš o symbolickou vážnost úřadu, v němž zrovna dlí Miloš Zeman. Úřad hlavy státu je podle komunisty natolik významný, že by se k němu někteří lidé neměli chovat tak, jak se k němu chovají dnes.

Komunisté už v minulém volebním období předložili zákon, který by urážlivé chování vůči hlavě státu postihoval. „Jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí, a proto je třeba již zmiňovanou a přetrženou kontinuitu ochrany prezidenta republiky v rovině práva veřejného opět do právního řádu začlenit,“ stalo tehdy v komunistickém návrhu. Tehdy s ním komunisté neuspěli.

Ondráček serveru Lidovky.cz řekl, že tyto teze považuje za stále platné a shání podpisy kolegů, s nimiž by zákon rád předložil znovu. Nechce ho předkládat sám. Zákon by navíc rád rozšířil a to o ochranu státních symbolů. „Jsou věci, kdy by to mohlo být i trestným činem. Nevím, jestli je normální položit vlajku České republiky a močit na ni. Mně to normální nepřijde,“ zdůraznil.

Tentokrát by mohl se svým návrhem uspět. Hnutí ANO, komunisté a SPD Tomia Okamury opakovaně ukázali, že spolu v tomto volebním období spolupracují, byť mezi nimi formálně žádná kolice neexistuje. Všechny tři strany mají blízko k prezidentu Zemanovi, takže by mohli mít zájem normu prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…