Zabíjíte příliš mnoho Palestinců, vzkázala americká viceprezidentka Izraeli. A nakreslila budoucí uspořádání

02.12.2023 20:21

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v sobotu během summitu COP28 prohlásila, že v Gaze je zabíjeno příliš mnoho Palestinců. Vyzvala Izrael, aby se více snažil o jejich ochranu. Nastínila též vizi Spojených států pro Izrael a Palestinu po ukončení války. „Chceme vidět sjednocenou Gazu a Západní břeh pod palestinskou samosprávou,“ řekla americká viceprezidentka.

Zabíjíte příliš mnoho Palestinců, vzkázala americká viceprezidentka Izraeli. A nakreslila budoucí uspořádání
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kamala Harrisová, senátorka za Kalifornii, spolukandidátka Joe Bidena

Místo amerického prezidenta Joea Bidena na Konferenci OSN o změně klimatu 2023 v Dubaji (COP28), která probíhá od 30. listopadu až do 12. prosince, zaujala viceprezidentka Kamala Harrisová na požádání Bidena, který se sám údajně v současnosti zaměřuje právě na válku mezi Izraelem a Hamásem. V souvislosti s tím Harrisová zdůraznila, že Spojené státy nedovolí nucené přesídlení Palestinců z Gazy nebo Západního břehu Jordánu, obléhání Gazy nebo překreslení jejich hranic.

Hovořila též o tom, že Izrael by se měl více zaměřit na ochranu civilistů, ačkoliv má plné právo vést vojenské operace proti bojovníkům Hamásu. „Když se Izrael brání, záleží na tom, jakým způsobem. Spojené státy se k tomu staví jednoznačně: Mezinárodní humanitární právo musí být respektováno. Bylo zabito příliš mnoho nevinných Palestinců,“ řekla viceprezidentka Spojených států amerických na jedné z tiskových konferencí během summitu COP28. „Domníváme se, že zatímco Izrael sleduje své vojenské cíle v Gaze, musí udělat více pro ochranu nevinných civilistů,“ dodala Harrisová.

„Mezinárodní společenství musí vyčlenit značné prostředky na podporu krátkodobé i dlouhodobé obnovy v Gaze, například na obnovu nemocnic a obydlí, obnovu elektřiny a čisté vody a na zajištění toho, aby se mohly znovu otevřít pekárny a doplnit zásoby,“ uvedla Harrisová.

Dále je podle ní třeba posílit bezpečnostní síly Palestinské samosprávy, aby za bezpečí v Gaze mohla převzít zodpovědnost. „Musí existovat bezpečnostní opatření, která budou přijatelná pro Izrael, obyvatele Gazy, Palestinskou samosprávu a mezinárodní partnery,“ řekla Harrisová a nastínila vizi budoucnosti Spojených států pro pásmo Gazy. „Chceme vidět sjednocenou Gazu a Západní břeh pod palestinskou samosprávou. Palestinské hlasy a aspirace musí být v centru této práce,“ dodala.

Po ukončení konfliktu mezi Izraelem a Hamásem je dle slov viceprezidenky třeba pokračovat v úsilí o obnovu Gazy, s cílem dosáhnutí dvoustátního řešení, v němž by Izrael a Palestina žily v míru vedle sebe. Agentura Reuters dodala, že Hamás převzal kontrolu nad pásmem Gazy v roce 2007.

Konference COP28 se koná v Dubaji na výstavišti Expo City. Pořádá se každý rok od uzavření první dohody OSN o klimatu v roce 1992. Představitelé vlád se na konferenci domlouvají na politikách omezujících zvyšování globální teploty nebo o tom, jak se přizpůsobit důsledkům změny klimatu.

Americká viceprezidentka na konferenci uvedla, že Spojené státy americké přislíbí další 3 miliardy dolarů do Zeleného klimatického fondu (Green Climate Fund), který je jedním z hlavních finančních nástrojů na pomoc rozvojovým zemím při přizpůsobování se klimatické krizi a snižování znečištění fosilními palivy. „Spojené státy proměnily ambice v činy,“ prohlásila Harrisová.

Její rodina už pokud jde o Palestinu vzbudila rozruch nedávno. Ačkoliv její manžel je praktikující Žid, nevlastní dcera Ella pořádá sbírky na Palestinu. Řešilo se to i v americkém Kongresu, kde zazněl i názor, že takové sbírky končí u teroristických organizací.

Prezident Joe Biden je ve vztahu k Izraeli spíše neutrální. Právě pod jeho tlakem měl Izrael souhlasit s několika dny příměří, které umožnilo výměnu zajatých rukojmích za odsouzence z izraelských věznic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…