Zadlužení krajů loni stouplo nad 22 miliard, obcím dluhy klesly

19.04.2012 11:29

Dluhy krajů pod vedením ČSSD loni stouply o téměř 17 procent na 22,3 miliardy korun. Naopak zadlužení tuzemských měst a obcí loni poprvé od roku 2007 kleslo, a to o zhruba jedno procento na 82,4 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které na dotaz ČTK poskytlo ministerstvo financí.

Zadlužení krajů loni stouplo nad 22 miliard, obcím dluhy klesly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Nejvíce k růstu celkové zadluženosti krajů loni přispěl růst objemu úvěrů o tři miliardy korun na 19,6 miliardy Kč. Objem přijatých návratných finančních výpomocí a ostatních dluhů se zvýšil o 0,2 miliardy na 2,7 miliardy korun. Dluhopisy loni kraje nevydaly. Kraje také loni získaly bezúročné půjčky od Státního fondu dopravní infrastruktury za 0,5 miliardy korun na předfinancování výdajů souvisejících s čerpáním fondů EU.

Čím větší město, tím větší dluh

Z celkového počtu 6246 měst a obcí bylo loni zadluženo 3089 obcí, tedy meziročně o 23 obcí méně. Na celkové zadluženosti obcí se podle MF téměř 47 procenty podílí Praha, Brno, Ostrava a Plzeň; jejich podíl ovšem loni klesl, a to na nejnižší hodnotu od roku 2001. Celkové zadlužení velkých měst se meziročně snížilo o 1,7 miliardy na 38,4 miliardy korun. Zadlužení samotné Prahy kleslo o 0,6 miliardy na 26,7 miliardy korun. V celkovém objemu zadluženosti obcí jsou zahrnuty bankovní úvěry od peněžních ústavů, vydané komunální dluhopisy, přijaté návratné finanční výpomoci a ostatní dluhy včetně půjček ze státního rozpočtu a z rozpočtů státních fondů.

Půjčky obce využily stejně jako v předchozích letech zejména na rekonstrukce a výstavbu místních komunikací, kanalizací, čistíren odpadních vod, na předfinancování investičních projektů spolufinancovaných z fondů Evropské unie a na regeneraci a výstavbu bytového fondu.

Podíl obcí s dluhem se podle údajů MF zvyšuje s rostoucím počtem obyvatel. "Nejnižší procentní podíl obcí vykazujících dluh lze nalézt v nejnižší velikostní kategorii od jednoho do 100 obyvatel (podíl 20,6 procenta). Všechna města s počtem obyvatel nad 20.000 vykazují dluh v souhrnné výši více než 57,9 miliardy korun," uvedlo MF.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…