Zahradil: USA chtějí, abychom byli tvrdí na Čínu. EU je měkká. Bude to jako za Iráku, stará a nová Evropa

12.08.2020 13:12

Europoslanec za ODS Jan Zahradil pochválil rozhovor Lidových novin se svým kolegou z Evropského parlamentu Alexandrem Vondrou (ODS). Ten mimo jiné hovořil o tom, proč americký šéf diplomacie jede právě teď do Evropy. „Dnes už je jasné, že EU vůči Číně nepůjde ve šlépějích USA, ale bude o poznání měkčí. Takže Pompeo jen opakuje taktiku, co za Bushe dělal Rumsfeld ohledně Iráku: old Europe vs new Europe,“ poznamenal k tomu Zahradil.

Zahradil: USA chtějí, abychom byli tvrdí na Čínu. EU je měkká. Bude to jako za Iráku, stará a nová Evropa
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který v minulosti šéfoval české diplomacii, se v rozhovoru pro server Lidovky.cz rozmluvil o návštěvě amerického ministra zahraničí Mika Pompea. Ten zahájil cestu po Evropě právě v Česku. 

Vondra k návštěvě Pompea v Česku uvedl, že pro obě strany má význam si připomenout, že pokračující transatlantická vazba zahrnuje velký bezpečnostní význam. „Za další, a to je podle mne klíčové, se mezi riziky objevují tři nové země. Čína, Rusko a Německo. O Rusku se píše více, ale myslím, že kontext Číny je mnohem významnější. Země, které Pompeo navštíví, navíc mají jednu společnou věc: Pokud vím, Slovinsko, Rakousko, Polsko ani Česko ještě nevydaly autoritativní rozhodnutí, jestli nepustí Huawei do sítí páté generace (5G),“ zmínil Vondra.

Následně hovořil o vztazích Německa a USA, které podle něj neprochází lehkým obdobím. „Řekl bych, že podíl na tom nesou obě strany. Německá vláda nevynechá šanci, aby si nekopla do Donalda Trumpa. Stejně tak Donald Trump využije každou příležitost, aby se otřel o kancléřku Merkelovou. Koneckonců rozhodnutí o snížení přítomnosti amerických vojáků v Německu je přímým důsledkem americké kritiky malé ochoty Německa zvýšit výdaje na obranu. Část vojáků v Evropě zůstane. Mimochodem, americká přítomnost v Evropě bude určitě tématem jednání v Polsku a jinde,“ sdělil Vondra. 

Podle jeho slov je to tématem i u nás, kdy je naším zájmem, aby Spojené státy v Evropě zůstaly. „Asi ale v Česku není společenský konsenzus jako v Polsku, aby se přítomnost promítla i do vojenského kontingentu USA u nás. Já bych to přitom uvítal, protože za naši bezpečnost nebude ručit nic více, než kdyby tu byli američtí vojáci. Posiluje to mnohonásobně zájem USA na bezpečnosti dané země. V Polsku se o tom mluvit bude určitě. Vůbec nevylučuji, že ve Varšavě oznámí shodu nad americkou přítomností v Polsku. A to včetně počtu vojáků. I to se odehrává na pozadí americko-německých vztahů,“ dodal.

„Skutečně dobrý rozhovor Saši Vondry o tom, proč Mike Pompeo jede na turné do střední Evropy a speciálně do ČR, a proč právě teď. Rozhodně podnětné čtení, doporučuji,“ uvedl k rozhovoru europoslanec za ODS Jan Zahradil. 

„Zbývá dodat – dnes už je jasné, že EU vůči Číně nepůjde ve šlépějích USA, ale bude o poznání měkčí. Takže Pompeo jen opakuje taktiku, co za Bushe dělal Rumsfeld ohledně Iráku: old Europe vs new Europe. Problém je v tom, že každá další americká administrativa, když bude potřebovat, klidně přehodí výhybku, jako nám to udělal Obama s radarem (což byla velká prasárna),“ podotkl pak ještě v diskuzi Zahradil. 

„Obama s radarem? To snad ne... Vzhledem k tomu, že radar neměl politickou ani veřejnou podporu, to bylo logické rozhodnutí. Čím dál tím víc melete lejna, Jene,“ zareagoval v diskuzi jeden z diskutérů. 

„Osvěžte si paměť. Smlouvy byly dojednány, podepsány, zbývala ratifikace. Obama chtěl ale ‚resetovat‘ vztahy s Ruskem, distancovat se od GWB, tak to odpískal,“ zareagoval však Zahradil. 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…