Zajímavé zjištění: Andrej Babiš prý zvažuje úplně jinou variantu vlády

08.11.2013 7:05

Strany, které se v předčasných volbách probojovaly do Poslanecké sněmovny, začaly vyjednávání o vládě. Ačkoli se nejčastěji mluví o klasické koaliční vládě ČSSD, ANO a lidovců, šéf hnutí ANO Andrej Babiš má v záloze ještě další možnost. Podle zdrojů serveru Aktuálně.cz zvažuje návrh sestavit zcela úřednickou vládu kontrolovanou sněmovní většinou jen z poslaneckých lavic.

Zajímavé zjištění: Andrej Babiš prý zvažuje úplně jinou variantu vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s družkou Monikou slaví volební úspěch

Kromě návrhu sestavit úřednickou vládu je ve hře ještě další varianta - kabinet politický jen napůl. "Přišel s tím šéf jako s řešením patové vyjednávací situace. Tuhle věc probíráme. Ovšem ne všichni s tím souhlasí," řekl serveru Aktuálně.cz zdroj blízký vedení hnutí ANO. Sám Babiš prý o návrhu mluví jako o pracovní úvaze a nedal souhlas veřejně ji prezentovat.

Zdroje serveru se ale shodují, že se o tom mluví a část členů se bojí, že to nebude fungovat. Redakce Aktuálně.cz se obrátila s dotazem na členy vedení hnutí ANO. Ti prý sice reagovali opatrně, ale zprávu nevyvrátili. "Nemyslím, že by tato - z mého pohledu - extrémní varianta připadala v úvahu. Mluvili jsme případně o odbornících na posty, na které bychom nikoho neměli, ale i tam to vidím jako problém," řekl člen vyjednávacího týmu hnutí Martin Stropnický.

Ve hře tedy zůstává spíše polo-politická vláda. Strany zapojené do koalice by některé resorty obsadily svými lidmi, jiné nestranickými odborníky.

Šest vládních křesel pro ANO

Kromě toho ale hnutí ANO uvažuje i o vládním angažmá s tím, že vítězná ČSSD by měla premiéra a pět ministrů. Šest ministrů by mělo hnutí ANO a tři křesla by zůstala pro lidovce. K tomu si hnutí dělá zálusk na post šéfa sněmovny, největší šanci by měla první místopředsedkyně Věra Jourová.

Podle Aktuálně.cz připadá varianta kompletně úřednické vlády v úvahu jen tehdy, pokud by jednání o politické vládě nikam nevedla. Nelíbila by se ale pravděpodobně ČSSD a proti by byli nejspíš i někteří členové ANO, případně i prezident Miloš Zeman.

Jednání o vládě nyní brzdí vnitrostranické neshody sociální demokracie, čeká se na nedělní jednání Ústředního výboru ČSSD. Hnutí ANO se ale podle zdrojů blízkých straně do vlády příliš nechce. Babiš už v rozhovoru pro MF Dnes přiznal, že na vládu nejsou úplně personálně připraveni a že taková představa je šílená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…