Zakázané miny ve Vrběticích? Licenční správa nic nezjistila, zaznělo u soudu

11.05.2016 17:35

U zlínského soudu to dnes vypovídal vedoucí oddělení vojenského materiálu licenční správy Roman Samiec. Podle něj to, zda je materiál zakázaný, posuzoval zahraniční orgán při vydání exportní licence. Miny byly dovezeny z Maďarska.

Zakázané miny ve Vrběticích? Licenční správa nic nezjistila, zaznělo u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velitelství raketové obrany Prahy z osmdesátých let

Licenční správa podle něj porovnávala údaje z kupní smlouvy a z předložené žádosti. „Neměli jsme indicie, že jde o zboží zakázané,“ řekl a dodal, že zákon uvádí, co nesmí být předmětem zahraničního obchodu s vojenským materiálem. Miny MON-100 a MON-200 podle Samiece v předpisu jako zakázané nebyly.

Kromě něj vypovídali i další svědkové – současní nebo bývalí zaměstnanci společnosti Excalibur Army. Podobně jako obžalovaní nikdo z nich o tom, že by miny byly zakázané, nevěděl. Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek, vypovídat by měli znalci.

Podle obžaloby Real Trade Praha (obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army) koupila od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle státního zástupce Lea Foltýna jde o protipěchotní miny zakázané právními normami ČR i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

Zmocněnec Excalibur Army Andrej Čírtek ale uvedl, že Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby. Podle Čírtka ve skladu nalezené miny toto nesplňovaly, navíc neměly rozněcovač a byly nebojeschopné. Za zakázané je podle něj nepovažuje ani maďarský stát.

Obžalobě čelí předseda představenstva Real Trade Praha a jednatel Excalibur Army Petr Kratochvíl, který podle obžaloby zastupoval Real Trade Praha při uzavírání smlouvy s Maďarskem o nákupu zmíněného materiálu. Obžalováni jsou i dřívější prokuristka Real Trade Praha Ivana Linhartová, bývalý místopředseda představenstva Real Trade Praha Vít Paulíček, hlavní zbrojíř Excalibur Army Roman Štika a bývalý skladník Excalibur Army ve Vrběticích, nyní starosta obce Bohuslavice nad Vláří František Machuča.

Podle Foltýna Kratochvíl zaslal v prosinci 2012 faxem objednávku Real Trade Praha. Linhartová vyplnila podklady pro získání licence na převoz materiálu od ministerstva průmyslu a obchodu, Paulíček je podepsal. U min podle státního zástupce uvedli název, ale ne to, že jde o zakázané. Následně vydala povolení k převozu materiálu policie. Foltýn řekl, že pak Štika na pokyn Kratochvíla rozhodl o převozu min do Vrbětic, kde je převzal Machuča.

Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí, miny byly nalezeny při kontrole až v prosinci roku 2014.

Stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem. Obviněným hrozí až 12 let, firmám až zrušení. Vinu popírají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…