Základní problém je v poměrném volebním systému, míní Okamura

06.05.2013 19:03

Vládu by měl napříště jmenovat prezident, který by se nemusel obracet na sněmovnu ve věci vyslovení důvěry vládě. Přímo budou voleni i poslanci, kterých má být jedenaosmdesát. Prezidenta i tyto poslance si občané budou moci také odvolat. To jsou jen některé z nápadů, které hodlá prosazovat senátor Tomio Okamura. Podaří se mu to? A nejsou jeho návrhy populistické?

Základní problém je v poměrném volebním systému, míní Okamura
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura

Do hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury přešel poslanec zvolený za TOP 09 Aleš Roztočil. Jak chce ale senátor prosadit zásadní změnu v politice, pokud jeho hnutí již teď stojí na sněmovních přeběhlících, podobně jako např. strana LIDEM? Na tuto otázku odpovídal Okamura v pondělním Interview ČT 24 České televize.

Nejsme jako řecká extremistická strana

„Zásadní problém je v poměrném volebním systému, protože v něm za konkrétní kroky nenese nikdo zodpovědnost. Země je rozkradená a nikomu se nežije dobře. Ať vládne levice či pravice, tak obě strany slibují nesplnitelné,“ poznamenal Okamura.

Senátor rezolutně popřel, že by hledal nějakou inspiraci v řecké politické straně Zlatý úsvit, která se řadí mezi extremistické. V této souvislosti poukázal na to, že v Česku to byly demokratické strany, které přivedly zemi do současného stavu, a přece nelze na slovo demokracie hledět skrz prsty.

Cílem jeho hnutí je především zastavení marasmu v České republice. Lidé musí dostat naději, která by napomohla k obnovení důvěry ve stát i soudy. Dnes podle senátora občané státu ani soudům nevěří. Jenže k prosazení změn, po kterých Okamura volá, je třeba dosáhnout ústavní většiny. Jak ji získá? To v pořadu neprozradil. Věří v to, že jeho program osloví většinu společnosti. Navrhuje např., aby počet poslanců klesl na jedenaosmdesát.

Odvolatelnost politiků.

O odvolání poslance by podle senátora občané mohli rozhodovat jednou za rok, přičemž k odvolání politika by bylo třeba získat více hlasů, než kolik bylo třeba k jejich zvolení. Prezidenta by bylo možné odvolat jednou za osmnáct měsíců.

Okamura se opakovaně odvolával na švýcarský politický model, kde institut odvolávání politiků existuje. Senátor k tomu však dodal, že k tomuto odvolání nedochází tak často, jak by se mohlo zdát. Nad tamními politiky totiž visí neustálá hrozba odvolání, která vede k tomu, že do politiky v zásadě vstupují jen slušní lidé.

Nejsem populista

V závěru pořadu se Tomio Okamura vymezil vůči tezi, že jeho program může být označován za populistický. Bránil se otázkou, zdá má moderátorka jiná řešení, když ta jeho označuje za populistická. Obratem pronesl, že moderátorka zřejmě jiné řešení nemá a zjednodušeně se uchyluje onálepkování populistou.

„V prvé řadě mi jde o to, abych prosadil svůj program. V senátu jsem to zkusil, ale většinu tam má levicová strana. Poslanecká sněmovna má ale mnohem větší vliv na dění v této zemi, takže jsem připraven kandidovat za hnutí Úsvit přímé demokracie do sněmovny, abych mohl plnit sliby, které jsem voličům dal,“ prohlásil Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…