Žalobce: Rathova vina v korupční kauze se prokázala

13.05.2015 11:21

Státní zástupce Petr Jirát považuje vinu bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji, jehož byl hejtmanem, za prokázanou. Rathovy námitky proti zákonnosti odposlechů jsou neoprávněné, řekl dnes Jirát v závěrečné řeči před Krajským soudem v Praze, který případ projednává od srpna 2013. Exposlanci hrozí až 12 let vězení. Od začátku vinu odmítá. Dnes řekl, že důkazy, o nichž mluví Jirát, jsou vytrženy ze souvislosti.

Žalobce: Rathova vina v korupční kauze se prokázala
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath před soudní síní

Jirát prohlásil, že důkazy Rathovu vinu prokázaly. Připomněl námitky exposlance týkající se odposlechů, které soud přehrával. Rath opakovaně říkal, že odposlechy jsou špatně slyšet, nebo jsou vytržené ze souvislostí. Jirát to považuje jako "naprosto jednoznačně neoprávněné".
 
 
Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli průtahům. Spolu s Rathem se zabývá i další obžalovanou Lucií Novanskou, která údajně pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.
 
Žalobce považuje rovněž vinu Novanské za prokázanou. Podle něj je pojítkem mezi všemi částmi obžaloby. "Její role byla nezastupitelná," dodal státní zástupce. Novanské hrozí pět až deset let vězení.
 
Podle Jiráta se prokázalo, že Rath nastavil ve Středočeském kraji korupční systém s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou, dříve Pancovou, a jejím partnerem Petrem Kottem, který byl náměstkem krajských nemocnic. Manželé Kottovi dostali v první části kauzy nepravomocně nejvyšší tresty 7,5 roku. Důležitá pro ovlivnění tendrů byla podle obžaloby tzv. ovládací smlouva, podle které byla kladenská nemocnice řídící vůči ostatním v kraji. "Ovládací smlouva byla používána jako nástroj pro obžalovaného Ratha k ovlivňování veřejných zakázek," dodal Jirát.
 
Žalobce často zmiňoval policejní odposlechy z místností a telefonických hovorů. Dokazují podle něj například to, že se Rath s Pancovou a Kottem často setkával v jejich společné domácnosti v Rudné u Prahy, kde údajně "společně řešili zajímavé investiční akce kraje". "Věděl (Rath), kde a jaké zakázky se budou realizovat," řekl státní zástupce. Na vyřizování akcí měl Rath podle Jiráta "své lidi", kterými byla Pancová, Kott a Novanská.
 
Rath tvrzení žalobce odmítá. O přestávce při jednání novinářům řekl, že důkazy jsou vytržené ze souvislostí. "Navíc pomíjí (Jirát) zcela jednoznačné důkazy, které vyvracejí to, co říká," dodal. Rath tvrdí, že tendry nemohl ovlivňovat. "Je smutné vidět, že obžaloba v rozporu s desítkami předložených důkazů tvrdí pravý opak. Ale mě to nepřekvapuje," řekl.
 
Rath dnes přišel k soudu s jedním ze svých právníků Adamem Černým, závěrečnou řeč sleduje také Novanská se svou obhájkyní. Rath soudu jako v předešlých dnech řekl, že se necítí dobře, protože je prý po otřesu mozku, který utrpěl při pádu z kola před více než 14 dny. Lékař mu údajně nařídil klid. Soudní znalec ale minulý týden určil, že Rath je schopen k hlavnímu líčení docházet.
 
Kolik času zaberou závěrečné řeči v Rathově části, není zatím zřejmé. Řeč žalobce Jiráta trvala před dubnovým rozsudkem zhruba 1,5 jednacího dne. "Závěrečná řeč bude opět dlouhá, protože většina trestné činnosti se týká paní Novanské, takže tam musím důkazy přednést znovu. Budu samozřejmě reagovat na všechnu obhajobu pana doktora Ratha," řekl Jirát v úterý po uzavření dokazování.
 
Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Novanská se k obžalobě dosud nevyjádřila.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…