Zaměříme se na komunální politiku, připustil Bárta

15.02.2013 10:29

Svou vizi pro Českou republiku a program, který "scelí" pohled na stranu Věci veřejné (VV), chce na nadcházející stranické konferenci předložit kandidát na předsedu Vít Bárta. Muž, jehož politická kariéra je v posledních letech dramatická, řekl že až do poslední minuty mandátu hodlá pracovat na prosazování programu své strany a také obhajobě svého dobrého jména. Připouští ale, že prioritou VV i jeho osobně se v roce 2014 místo parlamentních stanou asi především komunální volby. Konference strany se koná v sobotu v Praze.

Zaměříme se na komunální politiku, připustil Bárta
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

"Měnit politiku od koruny se bohužel nedá. Ukazuje se, že je zapotřebí měnit ji od kořenů," vysvětlil Bárta předpokládaný návrat VV ke komunální politice. Strana, kterou do Parlamentu i do vlády vyneslo v roce 2010 skoro 11 procent hlasů ve volbách, je nyní v opozičních lavicích a nemá podle průzkumů v dalších volbách šanci poslanecká křesla obhájit. Bártovi je dnes už prý jasné, že razantní nástup VV a jejich snaha "zašpuntovat penězovody a odšpuntovat protikorupční boj na policii" byly naivní.

VV by podle Bárty nyní měly chtít získat co nejvíce komunálních zastupitelů, "kteří začnou ničit kořínky kmotrovského systému". Poslanec, kterého soud nedávno a zatím nepravomocně zprostil viny z možného podplácení stranických kolegů, také zdůraznil, že on osobně jako vystupující a interpelující zastupitel v plzeňském zastupitelstvu svede proti korupci a kmotrům více než ve Sněmovně. Bárta přitom několikrát zmínil jméno místopředsedy plzeňského regionálního sdružení ODS Romana Jurečka, vnímaného často jako šedá eminence plzeňské politiky.

Pro levnější život

Někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL Bárta, ačkoliv je roky tváří Věcí veřejných, dosud stranu nevedl a v jejím čele zatím stojí bývalý novinář a exministr vnitra Radek John. Funkci ale obhajovat nechce. V minulosti už Bártovi spolustraníci uvažovali o jeho nástupu do čela strany, na kterou měl vždy výrazný neformální vliv.

V sobotu na stranické konferenci chce Bárta představit svou programovou vizi, kterou shrnuje do hesla "Levnější život, spravedlivý stát". Představuje v ní podle svého vyjádření myšlenku, že levnějších služeb či cen tepla, pohonných hmot nebo potravin lze dosáhnout podporou malých a středních podnikatelů a především odstraněním zbytečných regulací a nevýhodných zákulisních kartelových dohod.

John zůstane důležitou osobou

Protikorupční linku by ve vedení strany měl ale dál zajišťovat nynější předseda John, kterého by Bárta chtěl za svého prvního místopředsedu. Ve vedení nyní opoziční strany by rád viděl také "bojovníka" Michala Babáka, kterého si cení za jeho boj s církevními restitucemi a vnímá jej jako ekonoma a odborný "stín" nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Dalším jménem pro vedení VV, které Bárta zmínil, je šéf jihočeské stranické organizace, třeboňský ekonom Jiří Lexa.

"Mne mrzí konzervativnost mé ženy v tom, že odmítá rodinné předsednictvo VV," poznamenal Bárta k tomu, že do vedení strany odmítá v případě jeho vítězství v boji o předsednické křeslo nastoupit jeho manželka, šéfka stranického poslaneckého klubu Kateřina Klasnová. Je prý ale právě proto rozhodnutý důležité věci řešit vždy ve formátu stranické výkonné rady, které se právě lídr poslaneckého klubu účastní.

Nové stranické vedení vyberou Věci veřejné v sobotu v pražském Top hotelu, tedy v místě, kde před lety vznikla vládní TOP 09 a kde v lednu své vítězství v první přímé prezidentské volbě oslavoval Miloš Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…