Zaměstnavatelé chtějí zastavit zákon o veřejné prospěšnosti

08.10.2014 11:42

Unie zaměstnavatelských svazů ČR požádala vládu, aby zastavila přípravu zákona o statusu veřejné prospěšnosti. Současná verze zákona umožní získat status veřejné prospěšnosti téměř všem existujícím neziskovým organizacím, kterých je zaregistrováno přes 100.000, sdělila dnes unie ČTK. Zákon o statusu veřejně prospěšných organizací má po připomínkovém řízení projednávat Legislativní rada vlády.

Zaměstnavatelé chtějí zastavit zákon o veřejné prospěšnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Unie upozornila, že všechny tyto neziskové organizace pak budou nadále čerpat nynější benefity. Zákon podle unie zatíží státní rozpočet a přinese administrativní zátěž na všech stranách, v praxi ale prý nepřinese nic nového.

Unie proto zaslala premiéru Bohuslavu Sobotkovi dopis, ve kterém žádá zásadní změny, jež dají jasné mantinely statusu veřejné prospěšnosti. Unie současně vyzvala vládu, aby připravila nové důstojné a smysluplné benefity pro organizace, které splní podmínky pro získání statusu.

„Status veřejné prospěšnosti bude mít smysl pouze v případě, pokud bude vázán na důstojné benefity, které stát poskytne organizacím splňujícím jasná kritéria transparentnosti a řádného hospodaření dané novým zákonem. Ve stávajícím znění jeho smysl postrádáme," uvedl prezident unie Jiří Horecký. Považuje také za nezbytné, aby byly předem nastaveny výhody pro subjekty s uděleným statusem, které se následně objeví v legislativě odkazující na zákon o statusu veřejné prospěšnosti. Takovým zákonem je například zákon o daních z příjmu.

Na veřejně prospěšný sektor prý nelze pohlížet jako na jednolitý celek

Zákon by podle Horeckého měl současně zachovat základní benefity pro organizace, pro které by splnění podmínek statusu veřejné prospěšnosti představovalo nesmyslnou zátěž. „Máme na mysli například malé místní neziskovky nebo neziskovky závislé na práci dobrovolníků," dodal.

Na veřejně prospěšný sektor nelze podle unie pohlížet jako na jednolitý celek. Malé a dobrovolnické organizace fungují jinak než organizace zajišťující veřejně prospěšné služby s vysokou mírou ekonomické činnosti, zaměstnanci a řídícími strukturami. „Obě tyto velké skupiny potřebují pro svůj rozvoj jinou podporu státu. Cesta jednotných benefitů pro všechny tedy není dobrým řešením," uvedl viceprezident sekce neziskových organizací UZS Marek Šedivý.

Nyní jsou podle občanského zákoníku veřejně prospěšné všechny právnické osoby, jejichž posláním je přispívat v souladu se zakladatelskými listinami k dosahování obecného blaha. Na rozhodování o právnické osobě musí mít vliv pouze bezúhonné osoby, majetek musí pocházet z poctivých zdrojů a společně se jměním organizace musí být hospodárně využíván k veřejně prospěšnému účelu. Drtivá většina současných neziskových organizací je tak považována za veřejně prospěšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…