Zamíří česká technologie na další evropské letiště?

12.10.2023 16:55 | Komerční článek

Zamíří česká technologie na další evropské letiště? O nabídku pardubické společnosti ERA se intenzivně zajímají v Bosně a Herzegovině pro svá letiště v Sarajevu a Mostaru.

Zamíří česká technologie na další evropské letiště?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Gatwick v Londýně

Česká technologie možná bude hlídat další evropské letiště. V těchto dnech totiž do vývojového centra pardubické společnosti ERA dorazila na pozvání českého ministerstva zahraničních věcí delegace z Bosny a Hercegoviny.

Tamní odborníci na řízení letového provozu se totiž chtěli seznámit s tím, za jakých podmínek by letiště především v Sarajevu a Mostaru mohla český systém, který pomáhá s řízením letového provozu v 67 zemích světa.

„Hlavním účelem návštěvy bylo představení nejnovějších technologií vyvinutých naší firmou za účelem zvyšování bezpečnosti letecké dopravy s důrazem na možnosti a výhodnost pasivních sledovacích systémů,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Lenka Stejskalová Reichová.

Hosty z Bosny a Hercegoviny přivítal šéf obchodu společnosti ERA Jakub Thomas, který seznámil delegaci s produkty společnosti pro civilní řízení letového provozu, především v oblasti senzorů pro výpočet polohy a pohybu letadel (MSS-5) a vozidel na letištní ploše (SQUID). Následovaly praktické ukázky fungování systémů v demo místnosti včetně představení softwarového řešení ERIS.

„Zástupci BHANSA, tedy Řízení leteckého provozu Bosny a Hercegoviny, poté diskutovali s firemními experty z obchodního a produktového oddělení, jak by se daly systémy ERA uplatnit na jejich domácích letištích,“ dodal mluvčí společnosti s tím, že celá akce byla organizována v rámci projektu incomingových misí za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a českého velvyslanectví v Sarajevu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …