Zanikne skoro polovina pracovních míst. V krátké době. Co budou ti lidé dělat, to prý nikdo netuší

01.08.2017 16:32

Server Rádia ZET otevřel ožehavé téma, když se dvou odborníků zeptal, jak se může vyvíjet celá ekonomika. Bývalý prezident Microsoftu pro Evropu Jan Mühlfeit předestřel poměrně chmurnou vizi, podle které v blízké budoucnosti může zaniknout až 45 procent dnes známých pracovních míst. Ředitel pražského Gymnázia Jana Palacha Michal Musil k tomu dodal, že na něco takového není Česko připravené. Na to, co jednoho dne nevyhnutelně přijde, máme prý moc málo technicky vzdělaných lidí.

Zanikne skoro polovina pracovních míst. V krátké době. Co budou ti lidé dělat, to prý nikdo netuší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Vláda sice mluví o tom, že je třeba provést tzv. průmyslovou revoluci 4.0, protože technologie letí kupředu, kvůli čemuž mnoho pracovních míst zanikne a bude třeba najít si jinou práci.

„V blízké budoucnosti navíc hrozí podle Mühlfeita zánik až 45 % pracovních pozic. Z tohoto pohledu bychom se měli připravovat na demografické změny, které mohou uškodit především starším generacím. Musí se tak začít u celoživotního vzdělávání. Tuto problematiku ale podle Mühlfeita nikdo neřeší a zůstává tak i nadále někde mezi ministerstvem průmyslu, ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem školství,“ píše server.

Celý článek naleznete zde

Ředitel gymnázia Michal Musil k tomu dodává, že Česko vlastně vůbec není připravené na průmyslovou revoluci 4.0, protože zanedbává oblast celoživotního vzdělávání, kterým budou muset projít již zmíněné starší ročníky. Již brzy prý můžeme potřebovat především technicky vzdělané odborníky, ale to by mohl být velký kámen úrazu. Naše školství jich prý totiž produkuje příliš málo. Studenti o technické obory často nejeví zájem a už jsme prý dokonce tak daleko, že nemáme ani dost učitelů, kteří by technické obory učili. V Česku scházejí např. fyzikáři.

V důsledku toho máme v Česku stále méně a méně technicky vzdělaných lidí. V této oblasti prý zaostáváme jak za Indií, tak za Čínou. „Podívejme se na to globálně. Tomu se říká STEM education (Science, technology, engineering and mathematics – pozn. red.). Evropa má patnáct procent z té kohorty studentů. Jde o patnáct procent technicky vzdělaných lidí. V Indii je to 30 procent a v Číně 45 %,“ sdělil Mühlfeit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…