Zaorálek: Není možné vyloučit, že s uprchlíky přijdou i radikálové z Islámského státu

03.07.2015 19:10

Hostem pátečního pořadu DVTV byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který diskutoval s Martinem Veselovským o imigrační politice a jejích problémech, ale i o změnách svých podřízených na Ministerstvu zahraničí.

Zaorálek: Není možné vyloučit, že s uprchlíky přijdou i radikálové z Islámského státu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Zaorálek dostal nejprve možnost se vyjádřit ke středeční demonstraci proti imigrantům, na které byly spatřeny minimálně dvě šibenice s oprátkami a xenofobními nápisy. „To je strašně špatně. Je to neodpovídající reakce. Navíc je to nesmyslné, nelidské. Nemůžeme to celé takto zjednodušovat a všechny házet do jednoho pytle,“ řekl v pořadu k demonstraci.

Poté už se ministr zahraničí věnoval otázce s uprchlíky a jejich přijímání. „Je to něco, co je spojeno s riziky, ale vláda si je zároveň vědoma, že zvládnutí tohoto problému je pro Evropu jakousi zkouškou,“ řekl Zaorálek, podle kterého situace není vůbec jednoduchá a kombinace, která se odehrává kolem IS a teroristických útoků z posledních dnů, vyvolává podle něj oprávněné obavy. „Vláda ale dělá vše pro bezpečnost,“ dodal.

Zaorálek je zároveň přesvědčen, že by měla být silná dohoda mezi státy Evropy, která bude užitečná nejen pro Českou republiku. „Byl jsem na schůzce zpravodajských služeb a mohu říci, že komunikace mezi službami napříč zeměmi teď pracuje velmi intenzivně,“ uvedl šéf české diplomacie.

Jak také uvedl v pořadu, Česko podle něj bude schopné přijmout stovky uprchlíků, ale chce to mít pod kontrolou. „Říkáme, že pokud máme někoho přijmout, tak to musí být naše rozhodnutí, musí to být na naši odpovědnost,“ řekl v rozhovoru s tím, že se 20. července sejdou v Bruselu na jednání ministři vnitra a ministři zahraničí evropských zemí, přičemž počty na přijímání uprchlíků se tam budou řešit určitě také.

Ministr zahraničí se také nechal slyšet s tím, že se v současné době řeší dvojí způsob přijímání uprchlíků. „Je rozdíl mezi politickými a ekonomickými uprchlíky. Jsou tu dva systémy, přesídlení a přemístění, a tudíž existují dva rozdílné přístupy k uprchlíkům,“ řekl Veselovskému Zaorálek, podle kterého to není tak jednoduché, že okamžitě řekne jakákoliv hotová čísla. „Chceme mít co největší prostor pro jednání. Měla by se vzít v potaz kapacita, ale i bezpečnostní rizika, která jsou spojena s tzv. spícími buňkami IS,“ řekl a dodal, že bohužel není možné vyloučit, že radikálové z IS přišli mezi uprchlíky také.

Podle ministra je zároveň absolutní podmínkou udržení schengenského prostoru. „Je to důležité pro naši ekonomiku. Musíme udržet volnost hranic, aby tu mohli volně proudit lidé, kapitál a zboží,“ řekl dále ministr zahraničí, jenž v nedávné době vyměnil svého náměstka Petra Druláka, který se stal sekretářem a šéfem jeho kabinetu, za Lukáše Kauckého. „Je to čistě politická volba. Pan Kaucký je opravdový politický náměstek. Bude mě zastupovat na vládě, ve sněmovně, ale i na dalších jednáních,“ vysvětlil Zaorálek důvod změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…