Zaorálek: Vlasta Chramostová bude mít rovněž pohřeb se státními poctami

06.10.2019 19:15

Ve věku 92 let zemřela herečka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová, bude mít pohřeb se státní poctou stejně jako zpěvák Karel Gott, Právu to potvrdil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). A to krátce po vyjádření předsedy Ústavního soudu a signatáře Charty 77 Pavla Rychetského, který uvedl: „Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová.“ Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Rychetskému vyčítá, že svým prohlášením rozděluje národ.

Zaorálek: Vlasta Chramostová bude mít rovněž pohřeb se státními poctami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Vlasta Chramostová i Karel Gott si zaslouží pohřeb se státními poctami. Odcházejí umělecké ikony 20. století a každá s sebou nese svůj jedinečný příběh. Někdo svou kariéru obětoval, někdo u ní zůstal. Oba se ale zapsali nesmazatelně. Všichni patří do našeho dějinného příběhu,“ napsal Právu Zaorálek.

Upřesnil, že pohřeb se státní poctou bude mít Chramostová 14. října od 11 hodin v Národním divadle. Vládu o tom bude informovat v úterý, její souhlas prý nepotřebuje. Ministr kultury zdůraznil, že pro státní pohřeb ani pro pohřeb se státními poctami neexistují daná pravidla. Vyzval, aby lidé přestali aspoň na chvíli poměřovat, porovnávat a soudit, a raději uctili památku obou umělců. „To můžeme udělat každý sám podle svého tak, jak to cítíme. Bylo by smutné, kdyby nás to mělo rozdělovat,“ dodal.

O pár hodin dříve o státním pohřbu s poctami pro Chramostovou promluvil Rychetský. „Po Standovi (Milotovi, manželovi Chramostové) zemřela dnes i Vlasta Chramostová. Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský v prohlášení pro ČTK.

Naopak, kdo se k nápadu Rychetského staví kriticky, je hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu! Svým prohlášením jenom vyvolává další vášně. To si dr. Rychetský opravdu neuvědomuje, že proti sobě posmrtně staví dvě velké osobnosti, a rozděluje tak národ?“ napsal na svém Facebooku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…