Zaorálek chce zvrátit případ Čecha, zabitého v Británii. Povolal si velvyslance

04.04.2017 17:17

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dnes předvolal britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou kvůli osvobozujícímu verdiktu soudu nad Britem, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Ministerstvo zahraničí to uvedlo na svém webu. Zaorálek k tématu ohlásil na odpoledne brífink v Černínském paláci.

Zaorálek chce zvrátit případ Čecha, zabitého v Británii. Povolal si velvyslance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Osvobozující verdikt nad mužem obviněným z vraždy soud vynesl v pondělí v Londýně. Televize Prima v pondělí s odvoláním na sestru zavražděného informovala, že rodina hledá způsob, jak verdikt zvrátit. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil, že jednal v sebeobraně, uvedla britská tisková agentura PA.

Kvůli usmrcení Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie. O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům tehdy v Británii hovořili média i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU.

Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Sestra zavražděného v místním tisku loni uvedla, že její bratr se odstěhoval do Londýna před více než deseti lety.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…