Zaorálek jasně k uprchlíkům: 60 procent z nich nás jen zneužívá. Odmítáme kvóty. Nechceme tu žádná ghetta

22.06.2015 10:03

Azylové řízení je v EU z 60 procent zneužíváno, říká v rozhovoru pro dnešní Právo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je také třeba co nejdříve začít ničit „pirátské bárky“, které do Evropy převážejí imigranty. A vyjádřil obavy z toho, že pokud bychom přijali příliš velké množství uprchlíků, vznikla by v ČR ghetta, která by rozbila základní hodoty, které se u nás snažíme udržovat.

Zaorálek jasně k uprchlíkům: 60 procent z nich nás jen zneužívá. Odmítáme kvóty. Nechceme tu žádná ghetta
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Zaorálek poměrně tvrdě kritizoval Evropsku unii za to, že v ochraně svých vnějších hranic zaspala. „Nejde jen o to, že nefunguje řádně azylová procedura, kdy se mísí uprchlíci před vojenskými režimy a násilím, což je spojené s určitým právem zacházení, s ekonomickými migranty,“ uvedl ministr. Prý viděl čísla, podle nichž se 60 procent azylové procedury zneužívá. To považuje za neomluvitelné.

Chceme, aby se už začaly ničit pirátské bárky

ČR ale jen nekritizuje, ale nabízí ke zlepšení ochrany vnější hranice EU pomoc. Unii tak naše země nabídla „prostředky finanční a technické, i experty“.

Podle Zaorálka si Česká republika přeje, aby se spustila akce EU, kdy budou ničeny „pirátské bárky“, na nichž pašeráci vozí migranty do Evropy. Ovšem aby mohla být taková akce spuštěna, je nutná rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pokud se akci podaří spustit, významně by se prý snížil počet imigrantů, kteří do Evropy připlouvají.

Může se stát, že azylová zařízení zaplní migranti z jihu. A pro ty z východu už nezbude místo

Zaorálek kritizoval návrh Evropské komise, který je prý nedostatečně vyvážený z hlediska zeměpisného. „Když se ... v určité části textu má situace řešit tím, že se vytvoří automatický mechanismus, který nám bude na základě indexu každoročně posílat tisíce uprchlíků, tak nám to připadá naprosto schematické,“ řekl ministr. A vysvětlil, že pak by se mohlo stát, že ČR například naplní azylová zařízení migranty z jihu a zítra bude muset řešit uprchlické vlny z východu. Pak už je ale nebudeme mít kam dávat. „My máme odpovědnost, tak musíme mít tím pádem vliv na proces rozhodování a ne že to bude dělat někdo za nás na základě nějakých automatických výpočtů,“ prohlásil Zaorálek s tím, že není přijatelné, abychom v naší zemi vytvářeli „slumy a ghetta, která rozbijí základní pravidla i hodnoty, které se snažíme v této zemi držet“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…