Zaorálek jednal v Tbilisi o přidružení Gruzie k Evropské unii

04.06.2014 19:05

O podpoře gruzínské územní celistvosti a o sbližování Gruzie s Evropou dnes v Tbilisi s místními politiky hovořil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šéf české diplomacie jednal s gruzínskými ministry a sešel se rovněž s premiérem Iraklim Garibašvilim a prezidentem Giorgim Margvelašvilim, oznámilo na svém webu české ministerstvo zahraničí.

Zaorálek jednal v Tbilisi o přidružení Gruzie k Evropské unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Mezi hlavní témata jednání patřil chystaný podpis asociační smlouvy Gruzie s Evropskou unií, který by se měl uskutečnit během bruselského unijního summitu 26. a 27. června. Podepsána bude i dohoda o vytvoření zóny volného obchodu. "Podpis znamená pro Gruzii významný předěl. Začíná tím dlouhý a složitý reformní proces, se kterým chce Česká republika pomoci. Obě dohody budou základem pro další, ještě hlubší spolupráci,“ řekl Zaorálek.

Jednání s gruzínskou ministryní zahraničí Majou Pandžikidzeovou a dalšími členy tbiliské vlády se týkalo i hospodářské spolupráce, zejména kooperace ve sféře investic. Česko nabídlo spolupráci při rozvoji gruzínského exportu na vyspělé trhy za účasti českých firem, z nichž mnohé v Gruzii již působí jako investoři či klíčoví dodavatelé.

Zaorálek chce spolupráci v oblasti zdravotnictví i zemědělství

Česká republika se podle Zaorálka zaměří na spolupráci v oblasti zdravotnictví, rozvoje občanské společnosti, sociálního systému a služeb, energetických zdrojů, zemědělství a ochrany životního prostředí. Podle informace na webu ministerstva zahraničí se diskutovalo i o spolupráci Gruzie a NATO a komplikovaných vztazích Gruzie a Ruska. Ministr potvrdil, že Česká republika podporuje další přiblížení Gruzie k Severoatlantické alianci.

Zaorálek se svými gruzínskými partnery hovořil také o situaci v separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie, jejichž jednostranně vyhlášenou samostatnost Moskva jako jeden z mála států světa uznala po rusko-gruzínské válce v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…