Zaorálek k Ukrajině: Druhý Mnichov nám nehrozí, ale v jedné věci debata končí

19.02.2015 19:26

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve čtvrtečním Interview ČT24 popisoval, jak to bude dál na Ukrajině. Šéf české diplomacie neočekává, že se u Mariupolu odehraje podobná bitva jako u Debalceve. Teď je podle něj čas naplnit konečně dohody z Minsku. O moc víc nástrojů, jak situaci řešit, prý stejně nemáme. Akce OSN kvůli Rusku prý nevyjde.

Zaorálek k Ukrajině: Druhý Mnichov nám nehrozí, ale v jedné věci debata končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nadnesl myšlenku působení jednotek OSN na Ukrajině, ale Rusko se postavilo proti. A Rusko je stálým členem Rady bezpečnosti OSN. "Tím ta debata asi končí," podotkl hned na úvod Zaorálek. Rusko prý volá po tom, aby se dodržovaly dohody z Minsku a na místa bojů dohlíželi pozorovatelé OBSE. Ti se však např. do Debalceve nedostali, nepustili je tam separatisté, a sám šéf české diplomacie již dříve řekl, že druhá dohoda z Minsku již byla porušena útokem na Debalceve.

"Ale je to jediné, co máme a ani jedna ze stran to nezpochybňuje, tak vezměme všechny za slovo a dosáhněme toho, aby platil klid zbraní," pokračoval ministr. A co když dohoda bude i dál porušována např. u Mariupolu? "Já teď nevěřím, že nastane podobná bitva. Snažme se o to, co máme, myslím, že to není ztracené."

Druhý Mnichov nám nehrozí

Nejdřív je třeba zklidnit boje a pak nastoupí role ukrajinského parlamentu, který přiřkne východním regionům země určitou autonomii a nakonec dojde na obnovení kontroly rusko-ukrajinské hranice. K tomu by mohlo dojít ke konci roku 2015. V tuto chvíli lze ale situaci na Ukrajině označit jen za nešťastnou, byť Zaorálek opakovaně odmítl, že by Západ opětoval separatistům Debalceve.

Obyvatelé České republiky se ale nemusí bát, že by válka zasáhla i nás. "Je tu silná Evropská unie, je tu Severoatlantická aliance. A je tu jednota, která říká, že toto území chráníme všichni společně. A kdyby k nějakému útoku skutečně došlo, tak vám mohu garantovat, že by ten stát nezůstal sám, ať už by to byla Česká republika nebo nějaký pobaltský stát," prohlásil jasně ministr. Linie států NATO je podle Zaorálka tou linií, kterou Rusko nesmí překročit. Ani na Krym se podle ministra nezapomnělo, i kvůli němu totiž Rusko čelí západním sankcím.

V závěru svého vystoupení zopakoval, že je jasně proti posílání západních zbraní na Ukrajinu. Jeho poslední slova patřila tématu vyslání polní nemocnice do Jordánska. Podle ministra je to jen nápad. V prvé řadě by o nemocnici musel někdo požádat, nejlépe Jordánsko samo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…