Zaorálek navštíví Polsko, jednat bude nejspíš hlavně o Ukrajině

26.02.2014 6:29

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes míří do Varšavy, kde bude jednat se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim. Jejich rozhovorům bude patrně dominovat téma aktuálního vývoje na Ukrajině. Kromě něj proberou problematiku česko-polské spolupráce, Evropské unie a bezpečnosti.

Zaorálek navštíví Polsko, jednat bude nejspíš hlavně o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek se setká se Sikorskim znovu po dvou dnech. V pondělí se oba v Budapešti zúčastnili jednání šéfů diplomacií zemí Visegrádské čtyřky s kolegy z Bulharska, Rumunska a Řecka. I této schůzce vévodilo dění na Ukrajině. Ministři na ní vyzvali k zachování územní celistvosti politicky otřesené postsovětské republiky a k zajištění rozsáhlé finanční pomoci pro ni. Sami Kyjevu nabídli energetickou pomoc v podobě zpětných dodávek plynu.

Dnešní cesta do Varšavy bude Zaorálkovou první oficiální návštěvou Polska od lednového jmenování do funkce. V úterý absolvoval v Bratislavě premiérové dvoustranné setkání se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem, na němž se shodli, že obávaný rozpad Ukrajiny není reálný. Vyvést zemi z hluboké krize musí podle nich přechodná vláda, o jejímž vytvoření politici v Kyjevě jednají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…