Zaorálek vychválil Junckera. V mnoha věcech se prý posunul směrem k našemu postoji

15.09.2016 19:33

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) usedl do křesla pro hosta čtvrtečního Interview ČT24. Zostra se pustil do předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, ale nakonec ho pochválil za to, že se názorově přiblížil České republice, pokud jde o řešení migrační krize. Zmínil ale i vztah USA a EU, kde EU přirovnal ke chromému koni. Nakonec prozradil, v čem se názorově rozchází s prezidentem Zemanem.

Zaorálek vychválil Junckera. V mnoha věcech se prý posunul směrem k našemu postoji
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem apelovala na posílení ochrany vnějších hranic EU. Stalo se tak krátce před důležitým víkendovým jednáním EU v Bratislavě. A s jakým mandátem pojede do Bratislavy premiér Bohuslav Sobotka? „Poté, co jsem slyšel projev Jeana-Clauda Junckera, mi připadá, že ten mandát pana premiéra je k tomu velmi blízko. Řekl bych, že je třeba odmítnout některé uvažování jako například volání po hlubší integraci, třeba budováním evropského ministerstva financí. To není správná cesta,“ zahájil Zaorálek.

„Namísto těchto úvah se musíme skutečně začít starat o bezpečnost vlastních lidí, aby neměli strach z nových hrozeb. Proto Evropská komise navrhne elektronický systém evidence po vzoru Spojených států, abychom věděli, kdo k nám chce přijít.“ A my to teď nevíme? Ptala se okamžitě moderátorka. „Já se obávám, že ne. Víte, když k nám přijde do Evropy milion lidí, tak se mi zdá, že nad tím státy ztrácejí kontrolu,“ uznal Zaorálek.

Jean-Claude Juncker se jako předseda evropské komise měl už dlouho starat o to, aby EU držela pohromadě. Pokud ve svém včerejším projevu plakal nad tím, že nám schází společné evropské pojivo, tak právě Juncker je podle Zaorálka tím politikem, kdo toto pojivo měl obnovovat. „Některé věci mi tam zněly trochu falešně, protože on je dost zodpovědný za ten stav a neměl by ho jen popisovat,“ udeřil Zaorálek.

V dalších částech Junckerova projevu ale ocenil, že se předseda Evropské komise přiblížil pozicím České republiky. I Juncker prý začíná nahlížet, že povinný systém uprchlických kvót nefunguje. „Zdá se mi, že se v lecčems posunul a je připraven hledat kompromisy namísto toho, aby někoho kritizoval za vyslovení jiného názoru. I Juncker už dnes uznal, že spolupráce při řešení migrační krize musí stát na základech dobrovolnosti, což je něco, co z České republiky zaznívá už dlouho.“

V tuto chvíli je na stole debata o společných evropských dluhopisech, z jejichž výnosů by státy EU financovaly ostrahu vnější hranice Schengenu – např. s pomocí dronů.  Ani dnes se však nedá říci, že by Česká republika byla v troskách. Česká republika je velmi bezpečnou zemí. Ale i tak naše země posílala policisty do Makedonie, kde bránili nekontrolovatelným proudům migrantů pochodovat po Evropě. Jen je tomu třeba dát nějaký řád.

„Evropské státy si musejí uvědomit, že nesou primární odpovědnost za bezpečnost svých zemí, a podle toho se musíme chovat,“ zaznělo nadále z úst ministra. Evropa si musí být schopna řešit na svém dvorku své problémy sama, a teprve tehdy, když nastane nějaké globální ohrožení, tu máme velkou alianci, jako je NATO... „Já si myslím, že i Spojené státy chtějí mít v Evropě důstojného partnera, a ne nějakého chromého koně,“ řekl člen vlády.

Evropská unie by ale měla pracovat i na tom, aby se země EU ekonomicky sblížily. Poláci odcházeli do Velké Británie pracovat, protože v ostrovním království měli vyšší platy. Společné pojivo EU zesílí také tím, že se sblíží ekonomické podmínky jednotlivých zemí, resp. nové členské státy EU se přiblíží státům původním.

Nakonec došlo i na společné či rozdílné názory s prezidentem Zemanem. „My se rozcházíme v tomto. Já si myslím, že Visegrád je funkční právě v těch čtyřech členech, a nezdá se mi rozumné to nějak rozšiřovat. Nezdá se mi ani myšlenka jakési unie v Unii, byt si nejsem jistý, co tím pan prezident přesně myslel, tak bych ho nechtěl nějak dezinterpretovat.“

„Všechno, co děláme, děláme proto, abychom nepřipustili opakování roku 2015. Kdyby se to opakovalo, je to selhání Evropské unie, selhání politiků před občany a před veřejností,“ upozornil Zaorálek. Česko se už od počátku angažuje tak, aby Evropa byla schopna kontrolovat bezpečnost na svém území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…