Západní agentura: Migranti utíkají před válkou a bídou

12.09.2015 12:06

Na srbsko-maďarských hranicích mnoho uprchlíků říká, že utekli před válkou v Sýrii či Afghánistánu. Ale mnozí z nově příchozích se netají tím, že se snaží využít pootevření hranic Evropské unie prostě proto, aby se vymanili z chudoby, napsala agentura AFP v reportáži z maďarské pohraniční obce Röszke.

Západní agentura: Migranti utíkají před válkou a bídou
Foto: Václav Fiala
Popisek: Nádraží v Budapešti

Pákistánci, kteří si na ochranu před deštěm natáhli černé odpadkové pytle a postávají u autobusu, jehož cíl ještě neznají, přiznávají, že se rozhodli zkusit štěstí poté, co viděli, že jiní migranti na této cestě uspěli. Původem jsou z Islámábádu či Láhauru a vysvětlují, že je jejich rodiny vybraly k odchodu do Evropy, aby posílali peníze na živobytí, až si najdou práci „v Německu“.

V Pákistánu nic nefunguje

„V Pákistánu nic nefunguje, ani elektřina, ani voda, ani ekonomika,“ poznamenává jeden z nich. „Viděli jsme v televizi, že se jiným lidem povedlo dostat se do Evropy. Víme, že získat víza je příliš složité,“ dodal jeden z jeho společníků s vyhublou tváří a se starým podnikatelským kufříkem v ruce.

Desítky tisíc migrantů, kteří překročili v minulých týdnech srbsko-maďarské hranice, směřují především do Německa. Tento přítok ještě zmohutněl poté, co Berlín minulý měsíc oznámil změkčení podmínek pro přijetí Syřanů.

Jakkoli další migranti vesměs čelí stejným nebezpečím na stejných trasách přes Turecko, Řecko a Srbsko, zdá se, že klíčí nepřátelství mezi migranty různých národností.

Co se stane s opravdovými oběťmi válek?

„Situace využívá příliš mnoho lidí. Co se pak stane s námi, opravdovými oběťmi válek,“ zlobí se afghánský uprchlík. „Utekl jsem z Kábulu, protože se tam neustále válčí,“ tvrdí, zatímco jeho žena pokládá na koberec rozprostřený na zemi kulatý bochník, jablka a rajčata.

Skupina mladých Syřanů z města Idlib na severozápadě země zdůrazňuje, že utekli před smrtí z rukou zabijáků režimu Bašára Asada a Islámského státu, aniž skrývali naděje, že také budou moci pomáhat příbuzným, kteří zůstali ve vlasti. Dva z nich vysvětlují, že žili déle než rok v Turecku, aby „vydělali dost peněz“, než se vydali do Evropy před opadnutím současné vlny. Konečný cíl? Ještě nevědí, „možná Finsko, protože tam jsou v informatice mistři světa“.

Nové syrské pasy jsou neocenitelnou propustkou do Německa

Ostatní Syřané pocházejí z Halabu na severu země a ohánějí se zbrusu novými cestovními pasy vydanými v Damašku. Ať pravé či falešné, jeví se neocenitelnou propustkou k postavení uprchlíka v Německu.

Mezi všemi unavenými tvářemi chlapík z Konga říká, že utekl před válkou ve své vlasti, ale stále ještě neví, kam půjde. „V jaké zemi se dá nejlépe uspět?“ ptá se. Do Maďarska se dostal přes Maroko.

Stejnou otázku klade i další migrant, Nigerijec. Ještě nevědí, kam půjdou.

Ať jde o válku anebo ne, většina těchto migrantů ujišťuje, že jim jde o život.

Autobus objednaný maďarskými úřady je převeze do dalších táborů. Ženy nesou své děti zabalené na ochranu před deštěm do pytlů na odpadky. Další se rvou o místo uvnitř a padají na zablácenou zemi kluzkou jako led.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…