Zaplatím za oběd 65 korun, tak chci pořádnou porci, horlil důchodce u Jílkové. Pak se dozvěděl, co v takovém jídle najde

07.05.2015 23:16

Pětadevadesát procent vody v láhvi vína a potraviny skladované na toaletách. I s tím se můžete setkat v českých vinotékách nebo bistrech. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové vysvětloval, jak se s podobnými jevy snaží vypořádat. Senior z Liberce pro dokreslení dodal, s čím se setkal.

Zaplatím za oběd 65 korun, tak chci pořádnou porci, horlil důchodce u Jílkové. Pak se dozvěděl, co v takovém jídle najde
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica, Václav Valenta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, majitel restaurace Vladislav Marek, Radim Heča ze Sdružení obchodníků, senior z Liberce Pavel Ján Buvala a kuchař Petr Matoušek se sešli ve čtvrtečním pořadu moderátorky Michaely Jílkové Máte slovo v České televizi, aby debatovali o kvalitě vína prodávaného v Česku a kvalitě pokrmů, které se vám dostanou na stůl v českých restauracích.

Každý si může příslušné informace najít

Ministr Jurečka chce zamezit prodeji pančovaného vína v Česku prostřednictvím zavedení speciálních obalů, které nebude možné opětovně naplnit. „Na obalu bude etiketa a my na základě toho budeme schopni dohledat, kde vlastně došlo k pančování. My do toho procesu dneska vnášíme pořádek,“ uvedl ministr. Ladislav Marek ale oponoval, že majitel restaurace dnes má jen malou šanci vypátrat původ vína.

Heča konstatoval, že nový obal sám o sobě nic neřeší a malé vinotéky to zničí, a Václav Valenta mu dal za pravdu. Nově chystaná opatření prý zničí tisíce drobných podnikatelů, protože museli investovat desítky tisíc korun do technologií.  „A proč nezakážete prodej vína v trafikách, drogeriích nebo masnách,“ udeřil Valenta na ministra. Jurečka prohlásil, že jsou si tohoto problému vědomi.

Pan Buvala k tomu dodal, že bude podvádět každý, kdo bude chtít podvádět. „Jestliže někdo chce krást, krást stejně bude bez ohledu na obal,“ prohlásil senior. Martin Klanica k tomu dodal, že pančované víno se prodává téměř všude. „Každý, kdo má zájem, si může příslušné informace najít na portálu Potraviny na pranýři,“ poradil divákům. Cílem nových opatření je poskytnout zákazníkům informaci o původu vína. Této informace se chopil Heča, který si vzal k ruce údaje právě z portálu Potraviny na pranýři a poukázal na to, že falšované víno se v nadpoloviční většině případů prodává v klasických láhvích.

A co všechno můžeme v „nechutném víně“ najít? „Ta vína jsou s obsahem vody, je tam glycerol, je tam vyšší obsah síry,“ popsal obsah takových láhví Klanica.

Chci za své peníze poctivou porci, udeřil senior

Ve druhé polovině pořadu se rozebírala kvalita jídla v restauracích či hotelech. V publiku se ozvala dáma, která prozradila, že obě její dcery pracovaly v hotelu a musely konstatovat, že se šidí. Klanica dal dámě za pravdu, velký problém má prý třeba řada provozoven rychlého stravování, ale nejen tam. „Narazili jsme na skladování potravin na toaletě, netekla teplá voda a tak podobně," líčil šéf inspekce.

Pan Petr Matoušek si ale postěžoval, že vůči českým podnikatelům jsou uplatňována přísnější měřítka než např. u vietnamských bister. „To naprosto odmítám,“ prohlásil okamžitě ředitel SZPI. Matoušek ale pokračoval. On sám prý nemá důvod šidit. Snažil se prodávat kvalitní česká jídla, která se prodávají jako „hotovky“. „Protože jinak se neuživíme,“ podotkl.

Senior Buvala si ale postěžoval na to, že v restauracích dostává malé porce. „A já chci za své peníze poctivou porci,“ prohlásil pan Buvala s tím, že ho porce stojí celých 65 korun. Vladislav Marek ovšem kontroval, že za 65 korun se dá jen těžko pořídit kvalitní porce, jestliže si uvědomíme, kolik stojí uvaření pokrmu zaměstnancem, energie a tak podobně.

Podle Klanici je ale problém v tom, že některé falšování běžný spotřebitel ani nemůže odhalit. „Neprodává se smažený sýr, ale nějaká náhražka, nebo se dělají polévky z kostky, a přitom se to deklaruje jako vývar... Způsobů, jak vytáhnout lidem peníze z kapes, je bohužel celá řada," připustil. Pokuta, kterou může inspekce udělit, je pak prý přímo úměrná závažnosti pochybení. Jenže Jílková kroutila hlavou nad tím, že pokuta nemůže být likvidační. Heča k tomu dodal, že by pokuta měla být tak vysoká, aby se pochybení v témže podniku znovu neopakovalo.

Buvala vidí zásadní problémy už ve výchově. Kdyby byli lidé důsledněji vychováváni, mohlo by být vše v pořádku. „Ale je třeba začít už od školky, v restauraci už bývá pozdě,“ varoval pán z Liberce. Podle pana Matouška si člověk může restauraci vybírat už podle prvního dojmu. Pan Ladislav Marek dodal, že pomůže i pohled do jídelního lístku. „Když přijdete do restaurace, kde je třeba 40 míst a mají až 28 položek na jídelním lístku, tak je to nesmysl," varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…