Zastánci amerického radaru volí Schwarzenberga. Kníže za něj bojoval

22.01.2013 14:46

Konzervativní strana, která patří mezi nejhlasitější zastánce amerického radaru v ČR, podporuje na Hrad Karla Schwarzenberga. Podporuje ho i bývalý poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva a zahraniční politiku Roman Joch, který rovněž patří k hlasitým zastánců amerického radaru a obhájcům politiky USA.

Zastánci amerického radaru volí Schwarzenberga. Kníže za něj bojoval
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Konzervativní strana, jejímž členem byl i Milan Paumer ze skupiny bratří Mašínů,  přivítala s velkou úlevou výsledek prvního kola přímé volby prezidenta.

„Je to do značné míry výsledek toho, že se značná část voličů rozhodla na základě občansky odpovědné úvahy, tedy v zájmu postupu toho středopravicového kandidáta, který měl největší šanci oslovit většinu občanů této části politického spektra a porazit ostatní kandidáty. Jsme rádi především proto, že nám to dává naději, aby naším příštím prezidentem nebyl někdo, kdo může být jakkoli spojován se zločinnou Komunistickou stranou Československa a kdo se uchází o podporu KSČM. Bylo by to politicky, společensky a morálně špatné a symbolizovalo by to, že jsme jako národ nepoučitelní,“ uvedl předseda strany Rejman.

Kníže hrozil abdikací, když nebude schválen radar

Podobně i Roman Joch, který byl poradcem premiéra Petra Nečase a nyní pracuje pro náměstka pražského primátora Tomáše Hudečka z TOP 09, podporuje Karla Schwarzenberga. „Minimálně během příštích dvou týdnů – mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby – bude v Česku Miloš Zeman politickým lídrem levice a Karel Schwarzenberg lídrem pravice,“ napsal Joch pro server Česká pozice.

Byl to právě Karel Schwarzenberg, který na české straně za umístění radaru v Brdech dlouhodobě bojoval a v červenci 2008 podepsal se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou z administrativy George Bushe hlavní dohodu o umístění protiraketové obrany USA v Česku. Schwarzenberg dokonce pohrozil v červnu 2008 rezignací, pokud nebude smlouva o radaru schválena parlamentem.

„Kdybych neuspěl, musel bych minimálně dát šanci ministerskému předsedovi, aby našel někoho lepšího,“ uvedl Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…