Zastavte Zemana, nebuďte otroci! křičí na čtenáře dnešní Reflex. Přizval si k tomu Svěráka a jiné osobnosti

12.09.2013 7:41

Magazín Reflex vyrazil do boje za ochranu české demokracie. Komu je třeba čelit, je zřejmé již z obálky nejnovějšího čísla, kde jde vyobrazen prezident Miloš Zeman s nápisem „zastavte mě“. Uvnitř čísla se pak objevuje výzva ke všem občanům, kteří jsou ochotni údajnému nebezpečí čelit. A pod ní je podepsána řada dobře známých jmen.

Zastavte Zemana, nebuďte otroci! křičí na čtenáře dnešní Reflex. Přizval si k tomu Svěráka a jiné osobnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman na návštěvě Uherského Hradiště

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

„Je za pět minut dvanáct. Je potřeba něco dělat,“ burcuje titulek úvodníku nejnovějšího magazínu Reflex. Následně šéfredaktor Pavel Šafr upozorňuje, že dnes jde o povahu české demokracie. Připouští, že nevolíme mezi demokracií a totalitou, ale mezi Východem a Západem. Hrozí prý opuštění liberální cesty vládnutí a posun k ruskému stylu.

Pak šéfredaktor rozjímá o tom, že v Rusku se státu říká „gosudarstvo“. Gosudar je přitom majitelem otroků a náš lid prý začíná být otrocky apatický. Proto se redakce Reflexu rozhodla sepsat výzvu, jejíž text následně přináší.

Výzva je adresovaná všem občanům, kteří odmítají posun k autoritativnímu systému a ruskému modelu vládnutí, kde by si moc rozdělil autoritativní prezident a několik oligarchů. K tomuto modelu prý máme nakročeno a směřování je jednoznačně časově vymezeno prezidentováním Miloše Zemana.

„Radikální uplatňování tzv. vůle lidu nepřináší lepší demokracii a více svobody. Proto je třeba trvat na tom, aby se naše země i nadále držela tradice parlamentní demokracie,“ píše se dále ve výzvě. Společnost prý nelze vyléčit nadvládou „osvícených jednotlivců“, ani přímou demokracií, která otevírá prostor pro manipulaci.

Následuje výčet hříchů prezidenta Zemana, od označení novinářů za „deviantní“ ve svém inauguračním projevu po nejnovější hrubé vměšování do suverenity ČSSD. Proto Reflex vyzývá voliče, aby volili tradiční demokratické strany, soudce, aby si uchovali nezávislost justice, novináře, aby neztráceli odvahu, politiky, aby se nenechali prezidentem řídit a ve finále samotného prezidenta vyzývá, aby přestal národ rozdělovat svým radikalismem.

Pod textem jsou podepsáni například zpěvák Dan Bárta, režisér Fero Fenič, filosof (a bývalý předseda strany ODA) Daniel Kroupa, nebo režisér Jan Svěrák. K tématu Reflex uspořádal i anketu mezi dalšími osobnostmi, kde ovšem takové úspěchy se svým názorem o ohrožení demokracie neslavil.   

Režisérka: Vláda se nám navrátí

„Já si nemyslím, že by v Česku byla demokracie ohrožena. Pojistek máme dost, možná až moc,“ uvedl například známý astrofyzik Jiří Grygar. I spisovatel Ivan Klíma uvedl, že nepociťuje nějaké zásadní omezení svých osobních svobod. Psychiatr Karel Nešpor pociťuje největší problém v neprůhledném financování politických stran, po kterém občané neví, za koho kdo „kope“.

Opačný názor, mezi přibližně třiceti oslovenými osobnostmi výrazně menšinový, předestřela režisérka Olga Sommerová, která výzvu Reflexu rovněž podepsala. „Teď, když ruské tajné služby špiclují v naší domovině a exprezident s prezidentem vyznávají přízeň zemi ovládané diktátorem, zemi, která nás okupovala čtyřicet let a dvacet let za pomoci tanků, musíme chatrnou demokracii podržet všemi silami, které ve jménu masarykovského étosu ještě máme. Snažím se, a nejen já, aby se vláda věcí tvých k tobě navrátila, ó, lide český.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…