Zástupce ombudsmanky se zastal Janukovyče. A začal na něho hon

21.02.2014 16:06

Na zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka se snesla kritika za jeho slova k situaci na Ukrajině. Jeho nadřízená Anna Šabatová ho dokonce vyzvala, aby se už k ničemu nevyjadřoval. Vznikla i petice za jeho odvolání.

Zástupce ombudsmanky se zastal Janukovyče. A začal na něho hon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Slova Šabatové o tom, že Křeček poškozuje svůj úřad, komentoval na Facebooku: „To nám ta deklarovaná vůle ke spolupráci již po týdnu pěkně začíná. Rovněž vyzývám veřejnou ochánkyni práv, aby nesnižovala vážnost a důstojnost úřadu tím, že její první mediální vystoupení směřuje proti mediální aktivitě zástupce veřejného ochránce práv,“ vzkázal Křeček nové ombudsmance.

Janukovyčův režim je legitimní

Několik jedinců dokonce Šabatovou vyzvalo, aby svého zástupce okamžitě odvolala. Křeček prý situaci na Ukrajině vůbec nerozumí, protože by mu jinak muselo být jasné, že za všechno může Janukovyčův režim, který páchá násilí na vlastních občanech. Ti se totiž údajně jen snaží pokojně vyjádřit svůj názor. „Pokud pan Křeček není schopen své názory naprosto se neslučující s rolí ochránce lidských práv a svobod dostatečně a smysluplně vysvětlit, vážně pochybujeme o jeho způsobilosti pro zastávaní postu zástupce ombudsmana v demokratické zemi,“ píše se v petici.

Petici si můžete přečíst ZDE.

A co Stanislav Křeček vlastně řekl? Že prezident Janukovyč byl řádně zvolen ve volbách, a tudíž je zahraniční podpora těch sil, které ho chtějí svrhnout, hrozbou pro demokracii vůbec. Upozornil také, že média situaci zásadně zkreslují. „Pokud se páchá násilí na obou stranách, nelze vyzvat pouze jednu stranu, aby násilí nepáchala. Násilí může vláda zabránit jen násilím. Když na barikádách demonstranti střílejí, musí totéž dělat i ti, co chtějí střílení zastavit,“ dodal Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…