EU odmítla dát peníze Ukrajině. Co měl Janukovyč dělat? ptá se Klausův exporadce Haas

21.02.2014 10:33

Politický analytik Tomáš Haas popsal události, které vedly Ukrajinu k zavrhnutí asociační dohody s EU. Domnívá se, že Evropská unie toho při rozhovorech s Ukrajinou hodně zpackala a vrhla ji do náruče Moskvy.

EU odmítla dát peníze Ukrajině. Co měl Janukovyč dělat? ptá se Klausův exporadce Haas
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

Bývalý poradce Václava Klause a Mirka Topolánka, politický analytik Tomáš Haas napsal ParlamentnímListům.cz shrnutí událostí, které předcházely událostem na Ukrajině. Na konci loňského listopadu odmítla Ukrajina podepsat asociační dohodu s EU. Prozápadně orientovaní Ukrajinci vyšli vzápětí protestovat do ulic Kyjeva. Demonstrace trvají dodnes a přerostly do krveprolití. Summit Ukrajina – EU byl svolán, aby Ukrajina podepsala asociační dohodu a Ukrajinci podle něj vyjednávali až do posledního možného dne.

Jenže Tomáš Haas je přesvědčen, že poslední Evropou nabízená verze dohody byla pro Ukrajinu nepřijatelná. Analytik zdůrazňuje, že Ukrajinci nedostali ani nějaký vzdálený příslib zrušení vízové povinnosti. Ukrajinské zboží prý mělo do neurčené doby zůstat mimo hranice EU, protože prý neodpovídá evropským standardům. Zato zboží z EU mělo mít okamžitý plný přístup na ukrajinský trh.

Tady Haas upozorňuje, že Ukrajina má volnou hranici s Ruskem. Rusko, které se chce bránit přívalu bezcelního evropského zboží, pohrozilo, že v takovém případě zavře své dosud otevřené hranice s Ukrajinou. A závislost Ukrajiny na obchodu s Ruskem je pro Ukrajinu kritická, zvláště nesmí-li její zboží do Evropy.

Tomáš Haas konstatuje, že Ukrajina před vypuknutím nepokojů stála před bankrotem. „Hospodářská pomoc Ukrajině? Nějaká náhrada za ztracený ruský trh? Ze strany EU žádná - EU nabídla půjčku ve výši 620 milionů eur.“ Jenže Ukrajina ale potřebuje mnohonásobně tolik. Za těchto okolností tedy ukrajinská vláda nechce asociační dohodu podepsat a přerušuje rozhovory.

EU neposkytla Ukrajině jakoukoliv hmatatelnou pomoc

„A v této situaci nabídlo Rusko Ukrajině okamžitou pomoc ve výši 15 miliard eur a okamžité snížení cen plynu,“ píše Haas. Zdůraznil tak roli EU v celém konfliktu a také připomněl, že klíčovou osobou pro rozhovory s potenciálními novými členy Evropské unie je komisař pro rozšíření EU, český komisař Štefan Füle.

Pro přerušení rozhovorů tak podle Haase měla Ukrajina dobré důvody a zpochybňuje tak názor, že Ukrajina svévolně zavrhla asociační dohodu s EU na nátlak Vladimira Putina.

„Nebylo to spíše tak, že to byla nevůle EU poskytnout Ukrajině jakoukoliv hmatatelnou pomoc a spěch s uzavřením dohody ještě před evropskými volbami, co donutilo Janukovyče přerušit rozhovory s EU, které z pohledu Ukrajiny nevedly nikam, a přijmout Putinovu nabídku?“ nabízí jiný výklad Haas.

V závěru svého shrnutí některých okolností předcházejících protestům na Ukrajině Haas píše, že si je vědom toho, že asi pobouří mnoho přátel. „Ale zdá se mi, že kdosi, jmenovitě EU, tady hodně zpackal.“ Podle Haase Putin ani nemusel hrát žádné hry, protože Evropská unie mu Ukrajinu naservírovala na stříbrném podnose.

Celý text Tomáše Haase:

Podívejme se na posloupnost událostí v jednání EU s Ukrajinou:

Summit Ukrajina – EU byl svolán aby Ukrajina podepsala Asociační dohodu.
Ukrajinci vyjednávali až do posledního možného dne.

Poslední Evropou nabízená verze dohody byla ale pro Ukrajinu neprijatelná.

Ukrajinci nedostali ani nějaký vzdálený příslib zrušení vízové povinnosti.

Ukrajinské zboží mělo do neurčené doby zůstat mimo hranice EU, protože prý neodpovídá Evropským standardům.
Zboží z EU mělo mít okamžitý plný přístup na Ukrajinský trh.
Ukrajina má volnou hranici s Ruskem. Rusko, které se chce bránit přívalu bezcelného evropského zboží, pohrozilo, že v takovém případě zavře své dosud otevřené hranice s Ukrajinou.
A závislost Ukrajiny na obchodu s Ruskem je pro Ukrajinu kritická, zvláště nesmí -li její zboží do Evropy.
Ukrajina před vypuknutím nepokojů stála před bankrotem.
Hospodářská pomoc Ukrajině? Nějaká náhrada za ztracený Ruský trh?
Ze strany EU žádná - EU nabídla půjčku ve výši 620 milionů eur.
Ukrajina ale potřebuje mnohonásobně tolik.

Za těchto okolností nechce Ukrajinská vláda asociační dohodu podepsat a přerušuje rozhovory.

A v této situaci nabídlo Rusko Ukrajině okamžitou pomoc ve výši 15 miliard eur a okamžité snížení cen plynu..

U nás se to prodává tak, že na Putinův nátlak Ukrajina svévolně zavrhla asociační dohodu s EU a prezident ji zavlekl zpět do područí Moskvy.

Nebylo to spíše tak, že to byla nevůle EU poskytnout Ukrajině jakoukoliv hmatatelnou pomoc a spěch s uzavřením dohody ještě před evropskými volbami, co donutilo Janukoviče přerušit rozhovory s EU, které z pohledu Ukrajiny nevedly nikam a přijmout Putinovu nabídku?

Vím, že asi pobouřím mnoho přátel. Ale zdá se mi, že kdosi, jmenovitě EU, tady hodně zpackal.

Nevím, zda a jakou hru tady hrál Putin.
Ale zdá se mi, že ani žádnou hru hrát nemusel.
Evropská Unie mu Ukrajinu naservírovala na stříbrném podnose.

P.S. Zajímavé je i to, co jsem neuvedl: Klíčovou osobou pro rozhovory s potenciálními novými členy Unie je Komisař pro rozšíření Unie, český komisař Štefan Füle. Česká televize zpovídá kdekoho, kdo se jen podíval na mapu Ukrajiny v atlasu pro střední školy. Jak to, že dosud nestál České televizi za rozhovor?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…